Afbeelding

Nieuwe buurtsportcoach zet Weesp in beweging

Algemeen

WEESP - Een buurtsportcoach moet Weesp in beweging zetten. Letterlijk, door projecten op te zetten voor bijvoorbeeld ouderen en kinderen. Maar ook figuurlijk, door ervoor te zorgen dat de vele sportverenigingen in Weesp meer initiatieven ontplooien. Maar eerst komt een verkenner voorwerk doen.

Sport en Bewegen in de Buurt is een programma van het ministerie van VWS. Het doel is de voor sommige mensen hoge drempel naar een actieve en gezonde leefstijl te verlagen. Om dit te bereiken moet er meer samenwerking komt tussen sport- en beweegaanbieders en organisaties uit andere sectoren, zoals zorg, welzijn, kinderopvang en onderwijs.

"Weesp heeft een bloeiend sportleven, maar het kan beter", vindt wethouder van Sport Astrid Heijstee. "Sportverenigingen richten zich vooral - en dat snap ik ook - op de vitale mens. Als zij zelf iets initiëren is dat meestal gericht op het aantrekken van nieuwe jeugdleden, er wordt niet ingesprongen op maatschappelijke problemen. Wat wij graag zouden willen zien, is dat íedereen - weer - kan gaan sporten. Van hangjongeren en ouderen tot mensen met een beperking."

Speciale doelgroepen
De druk op de besturen en vrijwilligers van sportclubs is vandaag de dag groot. Vanwege een terugloop in vrijwilligers moet een steeds kleiner groepje mensen de vereniging draaiende zien te houden. Vandaar dat onderlinge samenwerking en nieuwe initiatieven niet snel van de grond komen. Heijstee: "Daarom krijgt Weesp na de zomer een betaalde buurtsportcoach voor 1 fte. Hij of zij gaat in samenwerking met de sportclubs een programma opzetten voor speciale doelgroepen. Denk hierbij aan bokslessen voor hangjongeren en beweegactiviteiten voor senioren of ouderen met (beginnende) dementie."

De buurtsportcoach moet ergens tussen de herfst en de kerst zijn intrede doen.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant