Bodemmonsters voor controle op lood.
Bodemmonsters voor controle op lood. Foto: Frederique Schuiringa

Lood in je tuin?

Buurt & wijk

WEESP - Bewoners van woningen in Weesp met een tuin kunnen gratis de bodem laten controleren op lood. Uit onderzoek van het RIVM in 2015 blijkt dat lood in de bodem een groter risico vormt dan we dachten. Het is niet schadelijk voor de gezondheid tenzij je het binnenkrijgt, iets wat spelende kinderen nog wel eens overkomt. Lood heeft vooral voor kinderen tot 6 jaar effect op het leervermogen.
De gemeente Amsterdam heeft daarom het loodgehalte in de bodem van openbare speelplekken al gecontroleerd, zoals kinderboerderijen, schooltuinen en speelplaatsen van basisscholen en kinderdagverblijven. Nu zijn tuinen aan de beurt en wordt er wijk voor wijk een uitnodiging verstuurd. De verwachting is dat de bodemonderzoeken eind 2026 zijn afgerond.

Als je niet wil wachten tot je de uitnodiging krijgt kun je hier de bodemcontrole aanvragen.

Het onderzoek neemt hooguit een half uur in beslag. Een loodadviseur komt langs met een grondboor en neemt daarmee een paar monsters op verschillende plekken in de tuin. De volgorde van de buurten en stadsdelen al bekend. Kijk hiervoor op Planning lood in de bodem check.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant