Protest tegen bouwplan Weesperschool.
Protest tegen bouwplan Weesperschool. Foto: WeesperNieuws
Ingezonden brief

Weg met groen, hallo verstening en verslechterd leefklimaat

Buurt & wijk

In de nieuwsbrief van de gemeente Amsterdam gaf zij onlangs hoog op over nieuwe projecten in de groenvoorziening van de stad. Een oppervlakte van wel 12 tennisbanen en, jawel, 90 bomen. Gerealiseerd sinds 2021. Een periode van twee jaar dus. Onder de juichende kop: Weg met steen, hallo extra groen en koelte.

Nu beslaat de oppervlakte van de gemeente Amsterdam bijna 250 km². Met andere woorden het toegevoegde groen is peanuts. In gewoon Nederlands verwaarloosbaar.

Het is al heel lang bekend dat groen in de leefomgeving om diverse redenen belangrijk is. En de wetenschap is ook al die tijd bezig met het houden van onderzoeken om de rol van groen te bepalen voor de menselijke woonomgeving. Recentelijk was er het rapport van de Wageningse Universiteit in samenwerking met het Nivel. Ook het RIVM speelde een rol in dit onderzoek. Terug te lezen op het internet. 

Hieronder enkele fragmenten:
“Wat is dat nou eigenlijk, openbaar groen?
Het antwoord van het RIVM: Openbaar groen bestaat uit ‘natuurlijke elementen of plekken die op verschillende schaalniveaus voorkomen, variërend van straatniveau - zoals bomen en groenstroken - tot stedelijk en regionaal niveau - bijvoorbeeld parken en natuurgebieden. Andere voorbeelden zijn oa: natuurspeelplaatsen, plantsoenen, groene gevels en groene daken.”

“Zo kan groen de gezondheidsschade verminderen van luchtverontreiniging, hitte en geluid. Mensen herstellen door groen. Enerzijds omdat groen stress vermindert en het concentratievermogen verbetert, anderzijds omdat groen in de omgeving beweging en sociale interactie kan stimuleren”, aldus het RIVM. 

Volgens de website ‘waarstaatjegemeente.nl’ hebben Nederlanders de beschikking over 46,8 procent openbaar groen. De gemeente Amsterdam is goed voor 25,9 procent openbaar groen. Met andere woorden iets meer dan de helft.

Wie de conclusies van het RIVM over de voordelen van openbaar groen leest, snapt niet waarom veel gemeenten toch de neiging hebben om grasvelden, bomen en struiken op te offeren ten faveure van stenen. 

De uitkomsten van het onderzoek zijn aanleiding om er rekening mee te houden bij toekomstige woningbouwplannen. “Als er meer woningen worden gebouwd in de vorm van appartementen, waardoor straks meer mensen geen privégroen bij hun huis hebben, kan dat nadelig uitpakken voor de volksgezondheid.”

Als je bovenstaande teksten projecteert op de gang van zaken rondom de Weesperschool kun je niets anders concluderen dan dat de toenmalige raad blind achter de projectontwikkelaar is aangelopen. De wethouder(s) voorop, mogelijk in een sturende rol. Wie zal het zeggen.
De ontwikkelaar heeft immers geen belang bij groen. Als de gemeente het voorstel maar zal goedkeuren. Het voorgestelde Groenplan voor de wijk is wel een heel klein doekje voor het bloeden. Maar gezien de toonzetting in de nieuwsbrief waarschijnlijk meer dan voldoende voor de gemeente Amsterdam. Ik zie de jubelende koppen al voor me.

Binnenkort dient de BPD een verzoek in voor een bouwvergunning. En die zal worden ingewilligd. Hij is immers iets aangepast, ten opzichte van een eerder verzoek. Niet om hem alsnog af te keuren. En voor de wijk Hogewey geldt dan: Weg met groen, hallo verstening en verslechterd leefklimaat.

J.W.de Jong

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant