Afbeelding
Foto: © Bob Awick

Fors minder nieuwe besmettingen in ‘t Gooi, ‘maar het daalt nog niet voldoende’

Coronavirus

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in ‘t Gooi en de Vechtstreek is de afgelopen week ten opzichte van de week ervoor fors gedaald: van 498 in zeven dagen naar 313.

De daling binnen deze regio is sterker dan landelijk. Dat meldt de GGD Gooi en Vechtstreek. Een verklaring voor die daling heeft een woordvoerder niet. Corona komt nog altijd voor in alle leeftijdsgroepen. 

Zij benadrukt daarbij wel dat het nog altijd om een forse groep gaat. “Het is mooi dat het daalt, maar het daalt nog niet voldoende. Het blijft dan ook belangrijk zo veel mogelijk thuis te werken om besmettingen te voorkomen. We hopen de daling te kunnen voortzetten of in ieder geval vast te houden.”

Bezoek

In november was van ongeveer de helft van de nieuw positief geteste personen bekend in welke situatie de besmetting waarschijnlijk plaatsvond. Daarvan vonden verreweg de meeste besmettingen thuis tussen familieleden en huisgenoten plaats (ruim 50 procent). Ook het bezoek van vrienden of familie scoort nog steeds hoog als mogelijke oorzaak van besmettingen. Op de derde plek van mogelijke besmettingen staat nog steeds het werk.

De verwachting is wel dat het aantal nieuwe besmettingen de komende week iets zal stijgen door de mogelijkheid dat nauwe contacten uit het Bron- en Contactonderzoek of de Coronamelderapp, zich op de vijfde dag ook zonder klachten mogen laten testen. Er gaat dus meer getest worden. Vraag is ook, aldus de woordvoerder, wat de gevolgen zijn van de drukte in de winkelstraten afgelopen weekend voor de coronacijfers. 

Teststraten

In de teststraten van de GGD in Bussum en Huizen werden deze week 4.917 mensen getest. Daarvan kregen er 338 (6,75 procent) een positieve uitslag. Verwacht wordt dat met de onder meer de Coronamelderapp het aantal bezoekers van de teststraten geleidelijk zal leiden tot maar liefst 50 procent meer bezoekers. De GGD gaat er dan niet vanuit dat mensen die zich willen laten testen en dan weer dagen moeten wachten. Ook de capaciteit is de voorbije weken immers fors uitgebreid. 

Het aantal coronapatiënten in Tergooi is - zoals vorige week al was aangekondigd - deze week stabiel gebleven. In totaal liggen er nu zestien coronapatiënten in het ziekenhuis, waarvan zes op de intensive care. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant