Wim Versteegen (l) en burgemeester Van Bochove.
Wim Versteegen (l) en burgemeester Van Bochove. Foto's: Marieke van Veen

Wim Versteegen geridderd bij opening Weespers aan de Wand

Kunst & cultuur

WEESP Met de uitreiking van een Koninklijke onderscheiding voor voorzitter Wim Versteegen is vrijdagmiddag de kunstmanifestatie Weespers aan de Wand van start gegaan.

De opening vond vanwege de coronamaatregelen plaats op het buitenterrein van de Adelaar. Daar sprak Wim Versteegen de genodigden eerst zelf toe en riep daarna burgemeester Van Bochove het podium op om het kunstweekend officieel te openen. Die had in het geheim echter iets anders in petto. Tot Wims grote verrassing kwam Van Bochove met een Koninklijke onderscheiding aanzetten. De voorzitter mag zich voortaan Ridder in de Orde van Oranje Nassau noemen. 


De burgemeester haalt de onderscheiding tevoorschijn. 


Vanwege het coronavirus moest iemand uit Wims bubbel de onderscheiding opspelden, dat deed Dimitri.  

POC, WVGV en nog veel meer
De burgemeester zette in een speech voor de uitreiking uiteen waarom Wim Versteegen de onderscheiding verdiende. Die lijst is lang. Zo was Wim betrokken bij de oprichting en organisatie van jongerensoos POC, heeft hij jarenlang in de bewonerscommissie van de Heemraadweg gezeten en organiseerde toen spelen voor de kinderen uit de buurt en is hij dertig jaar voorzitter geweest van omnivereniging WVGV.

Weespers aan de wand
Sinds 2007 is Wim voorzitter van Stichting Beeldende Kunst Weesp (SBKW). Uit deze stichting komt sinds 1998 de jaarlijkse kunstmanifestatie Weespers aan de wand voort. In 2009 richtte de Weesper hiervoor om praktische redenen een aparte stichting op: Stichting Weespers aan de wand. Onder zijn bezielende leiding is dit evenement uitgegroeid van één locatie met twintig lokale kunstenaars naar een evenement dat op verschillende locaties in Weesp plaatsvindt met meer dan zestig kunstenaars en ongeveer 3000 bezoekers.

Anneke Kroonenberg
Grappig was dat Wim Versteegen zelf ook iemand in het zonnetje zette. Fotografe en Weespers aan de Wand-secretaris Anneke Kroonenberg werd - toen Wim zelf nog niet wist dat hem iets soortgelijks te wachten stond - door hem naar voren geroepen. Voor haar inzet voor de kunstmanifestatie werd Anneke door de voorzitter geëerd met een erespeld van de stichting. Dat kwam als een complete verrassing. En Anneke was op haar beurt in het geheim juist druk bezig geweest met het regelen Wims huldiging.


WadW-secretaris Anneke Kroonenberg werd geëerd met de clubspeld.

 Kunstweekend
Normaal vindt Weespers aan de Wand plaats met Pinksteren, maar omdat er toen nog veel coronamaatregelen van kracht waren, werd de manifestatie verplaatst naar dit weekend. De Van Houtenkerk en de Synagoge zijn de hoofdlocaties voor geballoteerde kunstenaars, in het gebouw van de Koninklijke Harmonie de Adelaar is het werk de Vrije Weespers te zien. Vandaag zijn de locaties nog tot 20.00 uur open voor publiek. Morgen (zaterdag) en zondag zijn belangstellenden welkom van 11.00 tot 18.00 uur. Er is werk te zien van fotografen, beeldhouwers, tekenaars, schilders en een zilversmid. Meer op weespersaandewand.nl.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant