Dirigent Fred Smalbrugge repeteert met zijn projectkoor Carmina Burana
Dirigent Fred Smalbrugge repeteert met zijn projectkoor Carmina Burana Foto: Christian Pfeiffer

Groot Weesper projectkoor bijna klaar voor de Carmina Burana

Kunst & cultuur

WEESP - Het is bijna zo ver; nog twee repetities en een generale en dan barst op 3 juni de grote uitvoering van Fred Smalbrugge’s Carmina Burana los in de Grote Kerk. Een groot project waar tientallen Weespers aan meedoen. 

We spreken koormanager Matjan van Kessel over de voortgang. “Het gaat hartstikke goed! Tenminste, dat denken wij.. eigenlijk kan alleen dirigent Fred daar echt iets over zeggen. Maar die heeft er alle vertrouwen in. Er komt veel geregel bij kijken, heel spannend allemaal.”

Aan het projectkoor doen 68 zangers mee, voornamelijk uit Weesp. Bijzonder is dat dit ook in veel gevallen ongeschoolde zangers zijn. Maar zij zijn de afgelopen maanden grondig vertrouwd gemaakt met het werk van de Duitse componist Carl Orff. Op het concert worden ze ondersteund door 5 slagwerkers, 2 pianisten en 3 solisten. Het is dan ook een spectaculair werk.

De titel van de ‘Carmina’ suggereert dat het een oud stuk is, maar dat is het niet. Componist Orff selecteerde in 1935 een aantal liederen uit het middeleeuwse handschrift Carmina Burana en schreef er zijn eigen muziek bij. De teksten gaan over wereldlijke zaken, zoals de liefde, de kroeg, eten en drinken. De taal is Latijn, en soms ook Middelhoogduits, dat met een beetje goede wil best te oncijferen is, zoals in de liederen ‘Chume, chum, geselle min! (Kom, kom, mijn lief, kom gauw), ‘Swaz hie gat umbe’ (Hier dansen de meisjes) en ‘Were diu werlt alle min’ (Als de wereld van mij zou zijn). Het stuk wordt geopend met een grote hymne aan Fortuna, de Godin van het lot. Dit deel is veelgehoord en zal vele mensen bekend in de oren klinken. De première van de Carmina Burana in deze vorm, ook ondertiteld als ‘Profane (dus niet-kerkelijke) Liederen’ had plaats in 1937 in de Opera van Frankfurt.

De kaartverkoop voor de uitvoering in de Grote Kerk is goed gegaan, vertelt Matjan. “Zó goed dat we besloten hebben om ook kaarten voor de generale repetitie op 1 juni uit te geven en inmiddels is er ook een livestream opgezet zodat belangstellenden het concert live online kunnen meemaken. Zo hoeven we niemand teleur te stellen.” Kaarten en nadere informatie zijn te verkrijgen via www.vocaalaandevecht.nl.

Solisten zijn op 3 juni Jeannette van Schaik (sopraan), Mitch Raemaekers (tenor) en Lukas Zeman (bariton). De slagwerkers komen van het Metropole Orkest en het Radio Filharmonisch orkest, en Peter Kranen en Aron Tingali zijn aan het werk aan de piano.

Via de livestream is het concert live mee te maken (achteraf terugkijken is niet mogelijk): https://www.ticketkantoor.nl/shop/CarminaLive. Kosten €7,50.
De generale repetitie kan worden bijgewoond op donderdag 1 juni om 19.30 uur in de Grote Kerk: ttps://www.ticketkantoor.nl/shop/CarminaBuranaGen. Kosten €5,00

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant