Bart Nauta spreekt in de Weesper Synagoge.
Bart Nauta spreekt in de Weesper Synagoge. Foto: Aangeleverd

Indië herdenking in de Weesper Synagoge

Historie

WEESP - Op 15 augustus 2013 werd het einde van WO II in Nederlands-Indië voor de eerste maal herdacht in de Weesper Synagoge en daarna jaarlijks herhaald. Op 15 augustus dit jaar komt Bart Nauta spreken.

Over de ervaringen, het leed en de ontberingen tijdens de Japanse bezetting van Nederlands- Indië èn in de tijd daarna (Bersiaptijd) werd namelijk nauwelijks gesproken. Het doorbreken van dit stilzwijgen middels een herdenking bleek in een behoefte te voorzien en er is veel belangstelling voor. 

Bart Nauta (1992) is onderzoeker en historicus. Hij specialiseerde zich in de studie van oorlogsgeweld en de psychosociale gevolgen voor overlevenden en hoe dat doorwerkt in volgende generaties. Hij houdt in Weesp een persoonlijke beschouwing op de doorwerking van het Indische oorlogsverleden. Hij sprak al enige malen over zijn eigen Indische familieachtergrond, onder meer op de herdenking Jongens- en Vrouwenkampen in Bronbeek. Na de lezing is er gelegenheid om vragen te stellen.

De avond start om 20.00 in de Weesper Synagoge, Nieuwstraat 5. De zaal is open vanaf 19.30 uur. Toegang en versnaperingen zijn gratis, maar een donatie wordt op prijs gesteld.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant