In het stadhuis werden tot laat in de avond stemmen geteld.
In het stadhuis werden tot laat in de avond stemmen geteld. Foto: WeesperNieuws

Hoe stemde Weesp?

Politiek

WEESP - Wie wil weten hoe Weesp gisteren heeft gestemd krijgt vooralsnog geen antwoord op die vraag. Waarom? Omdat Weesp als kiesgemeente niet meer bestaat. Dat is even wennen. Voorlopig kan slechts gekeken worden naar de uitslagen van Amsterdam en ter vergelijking naar de ons omringende gemeenten.

In Weesp was het gisteren totdat de stembussen om 21:00 uur sloten opmerkelijk levendig op straat. Veel Weespers waren op de been om hun stem uit te brengen. Dat is in lijn met het landelijk opkomstpercentage, dat hoger is dan voorgaande jaren. In Amsterdam heeft 52,7 procent van de kiesgerechtigden gestemd, landelijk is de voorlopige opkomst volgens het ANP 57,7 procent. In 2019 was dat iets lager, namelijk 56 procent.. 

Het tellen liep in sommige gemeentes moeizaam. Op enkele plekken, waaronder Diemen, werd het telwerk tijdelijk neergelegd omdat de medewerkers oververmoeid waren. Of dit te maken heeft met het hogere aantal uitgebrachte stemmen is nog niet bekend. Vanuit Diemen is op het moment van schrijven van dit artikel (11:15 op donderdag 16 maart) nog geen telling bekendgemaakt.


Voorlopige uitslagen laten in Amsterdam zien dat GroenLinks de grootste partij is geworden, gevolgd door PvdA en de Partij voor de Dieren op de derde plek. BBB kreeg in Amsterdam volgens deze voorlopige uitslag 5% van de stemmen.

Dat beeld is heel anders in de omringende gemeenten: in Wijdemeren werd de Boer Burger Beweging de grootste, gevolgd door VVD en JA21. In Gooise Meren was de top-3 volgens het ANP VVD-D66-GroenLinks.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant