Met de Stadspas kun je ook korting krijgen voor het zwembad.
Met de Stadspas kun je ook korting krijgen voor het zwembad. Foto: André Verheul

Volgend jaar meer voorzieningen voor Weesper minima

Politiek

WEESP - Weespers die moeten rondkomen van weinig geld, kunnen in de loop van volgend jaar al gebruik maken van Amsterdamse voorzieningen zoals de Stadspas. Zij hebben zo vast baat bij de fusie met Amsterdam.

Dit kan doordat de uitvoerende taken op het gebied van Sociale Zaken per 1 januari 2020 worden overgedragen aan Amsterdam. Hierbij zal ook het Amsterdamse beleid deels van toepassing zijn, waardoor inwoners van Weesp met een minimum inkomen in de loop van 2020 een ruimer voorzieningenpakket krijgen. 

Extra geld
Om het mogelijk te maken trekt Weesp 100.000 euro uit. Door de samenwerking met Amsterdam en de extra middelen van Weesp komt er versneld een ruimer pakket aan voorzieningen beschikbaar. Wethouder Maarten Miner is blij met dit besluit. “Dit geld komt volledig ten goede van inwoners met een minimum inkomen. Het is mooi dat we vooruitlopend op de fusie deze slag al kunnen maken.”

Stadspas
Een van de  Amsterdamse voorzieningen die voor Weesper minima beschikbaar komt, is de Stadspas. Met de Stadspas kun je onder meer gratis of met korting naar activiteiten, musea, het theater, Artis of zwemmen.

Nog niet alle taken worden overgedragen
Momenteel worden de uitvoerende taken op het gebied van Sociale Zaken door Weesp zelf, maar ook door Stichtse Vecht, Hilversum en Gooise Meren uitgevoerd. Het gaat onder andere om het verstrekken van uitkeringen, inkomensregelingen, de ondersteuning van uitkeringsgerechtigden, bij bijvoorbeeld het vinden van werk, en de ondersteuning van ondernemers die in financiële problemen verkeren of mensen die vanuit een uitkering een eigen onderneming willen starten. Andere taken worden voorlopig nog niet overgedragen: schuldhulpverlening, volwasseneneducatie, de vrijwilligerscentrale, maatschappelijke begeleiding van statushouders en de sociale werkvoorziening.

Inwoners en ondernemers die hiermee te maken hebben, worden in de komende periode uitgebreid geïnformeerd over wat dit voor hen betekent. De huidige dienstverlening wordt zoveel als mogelijk voortgezet, meldt de gemeente.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant