De nummers 2, 1 en 3 op de 800 meter (vlnr): Priscilla van Oorschot, Bregje Sloot en Maud de Jong.
De nummers 2, 1 en 3 op de 800 meter (vlnr): Priscilla van Oorschot, Bregje Sloot en Maud de Jong. Foto: Bjorn Paree

Maud de Jong (15) wint brons op de 800 meter tijdens het NK atletiek senioren

Sport

WEESP - Maud de Jong uit Weesp had zich gekwalificeerd voor het NK atletiek voor senioren in Apeldoorn (Omnisport) op de 800 meter. Vlak na het wereldrecord van Femke Bol moest ze haar eigen finale lopen.

Het Omnisport was uitverkocht en 5500 mensen zagen de prestaties van de pas 15-jarige De Jong. Op zaterdag 17 februari moest ze zich kwalificeren voor de finale op zondag 18 februari. Ze had niet de snelste kwalificatietijd, maar wel de snelste benen en lef, want ze verraste iedereen door haar serie te winnen en daarmee een plek voor de finale veilig te stellen.

De Jong ging in die finale goed van start, liep brutaal vooraan mee, pareerde een paar aanvallen van de vrouwen achter haar, bleef koel en werd derde op slechts een kleine drie tienden van de nummer één. Een buitengewoon knappe prestatie, voor het eerst in een dergelijke ambiance.

De week ervoor was het NK atletiek voor junioren onder 18 en daar was De Jong al op dreef want ze behaalde, net als in 2023, zilver op de 400 meter en goud op de 800 meter. Met haar vorm zat het dus goed. Verdere doelen voor De Jong dit jaar zijn medailles op het NK outdoor en plaatsing voor het EK onder 18 in Slowakije. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant