Al 16 jaar bezorger van het WeesperNieuws.
Al 16 jaar bezorger van het WeesperNieuws. Foto: Sophie Kerssemakers
Vacaturenieuws

Een zeer geschikte baan voor als je met pensioen bent

Vacaturenieuws

WEESP Theo Sluijk is al jaren een betrouwbare bezorger van het WeesperNieuws. Op zijn ronde langs de buitengebieden van Weesp maakt hij een praatje, geeft hij voetbaluitslagen door en bestudeert hij de architectuur, maar boven alles geniet hij ervan dat hij ‘met zijn kop in de zon’ mag rondfietsen. “Ik ben een bofkont dat ik er nog ben.”

Bijna zevenhonderd kilometer heeft hij dit jaar al op zijn e-bike afgetikt, maar Theo Sluijk (bijna 70) bezorgt dan ook de krant in de buitengebieden van Weesp. De Utrechtseweg, de Horn, maar ook de Korte Muiderweg en Weespersluis behoren tot zijn bedieningsgebied. Hartstikke gezond, en dat is voor Theo belangrijk, want die gezondheid heeft hem eerder behoorlijk in de steek gelaten.

Ideale bijbaan

Twee jaar geleden ontdekte hij het gevreesde ‘knobbeltje’ in zijn hals, waarna een traject van zware chemo en bestraling volgde. Maar Theo is er nog. “Ik ben er lichamelijk vrij goed doorheen gerold, maar helemaal de oude ben ik nog niet. Ik heb nog een beetje een chemo-brein.”

“Als er te veel herrie en prikkels op me afkomen dan heb ik daar last van.” Ook daarom is de bezorging de ideale bijbaan voor de opgewekte Weesper: “Ik ben lekker bezig, lekker buiten. Dat is mijn motivatie. Ik ben graag onder de mensen. En thuis achter de geraniums zitten is voor niemand goed.” 

Zijn vaste afnemers zijn blij als ze hem zien. Al zestien jaar kunnen ze bij Theo niet alleen rekenen op hun krant, maar ook op een praatje. “Als bezorger kun je zelf je tijd indelen; ik knip tegenwoordig de route soms wel in stukken, dan is het prima te doen. En ik maak geregeld een pitstop voor een praatje of een bakje koffie.” 

“Een van mijn vaste klanten is al negentig jaar, het is leuk om hem even bij te praten over wat er allemaal gebeurt in Weesp.” Ook is Theo niet te beroerd om even de voetbaluitslagen door te geven, want hij is al jaren lid van FC Weesp. “Die voetbaluitslagen stonden vroeger in de krant, er zijn heel wat oudere Weespers die dat heel graag willen weten.”

Raampjes en roetjes

Vroeger was Theo werkzaam als technisch tekenaar bij architectenbureau Stork. “Mijn hart gaat nog steeds een beetje uit naar mooie huizen, mooie landgoederen, en door die nieuwe wijken kom ik dan toch mooi aan mijn trekken. Dan fiets ik lekker door dat nieuwe Weespersluis, want als er nieuwe blokken bij komen moeten ze daar ook hun krant hebben, toch?” 

“Het ene huis is nog mooier dan het andere. Met heel veel aandacht gemaakt. Ja, daar is heel fijn voor detail gezorgd met raampjes en met roetjes. Mooie verdelingen, mooi strak houtwerk, donker hout ook. Heel afwisselend. Dat vind ik mooi.” 

Wel kan Theo zich tijdens zijn ronde ergeren aan de lelijke plaatsing van sommige zonnepanelen, dat wil hij toch even gezegd hebben: “Het moet allemaal wel een beetje stroken met elkaar, met de ramen en met het dak. Je wilt toch een beetje evenwicht? Daar keken wij vroeger ook altijd naar. Gewoon, omdat het mooier is.”

Actief blijven

Bezorging is volgens Theo een heel geschikte baan voor als je met pensioen bent. “Voor mensen die weer een beetje tijd aan zichzelf hebben. Die lekker actief willen blijven. Je wil toch niet de hele dag met je neus tegen het glas gedrukt zitten?” 

“Dan word je een kasplantje. Dat is niet goed voor je. En het is een leuke bijverdienste. Ik ben altijd aan het verbouwen, dat kost ook een hoop geld. En nu is de Extra krant erbij gekomen, daarvoor krijg je dubbel tarief.” En hoe meer abonnees, hoe hoger de verdienste. 

Het bezorgen is volgens Theo ook op zijn leeftijd heel goed te doen. Meestal dan tenminste: “Vorig jaar was mijn fiets stuk, toen heb ik mijn krantenwijk maar te voet gedaan. 

Ook een wijkje lopen?
Meld je bij Enter Media voor een krantenwijk bij jou in de buurt. Bel of app naar 0294-410333, of mail naar info@entermedia.nl.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant