Afbeelding

Amsterdammers hebben in provincie laagste energierekening

Algemeen

AMSTERDAM - Inwoners van Noord-Holland betalen jaarlijks gemiddeld 3830 euro aan hun energieleverancier. Daarmee zijn zijn zij ruim 300 euro minder kwijt dan de gemiddelde Nederlander. Desondanks zijn er binnen de provincie forse verschillen. Zo betaalt een Amsterdammer bijna 2000 euro minder dan iemand uit Edam of Volendam. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan op basis van cijfers van het CBS.

Het CBS houdt per gemeente en provincie bij hoeveel gas en stroom inwoners gemiddeld verbruiken. De meest recente cijfers dateren van 2020. Zonneplan legde daar de gemiddelde gas- en stroomkosten (CBS, maart 2022) naast en hield bovendien rekening met het percentage huishoudens dat gebruikmaakt van stadsverwarming. Het energiebedrijf concludeert dat Nederlanders in de Randstad in de regel aanzienlijk minder kwijt zijn dan daarbuiten.

Laagste energiekosten in Amsterdam

Van alle Nederlandse gemeenten hebben Amsterdamse huishoudens de laagste energierekening. De jaarlijkse kosten in de hoofdstad bedragen gemiddeld 3119 euro, terwijl het landelijk gemiddelde 4147 euro is. Ook Diemen, Purmerend en Haarlem behoren tot de gemeenten met gemiddeld de laagste energiekosten.
Daartegenover staan de energierekeningen van gezinnen in Laren (6155 euro), Blaricum (6140 euro) en Bloemendaal (5896 euro).

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant