Harm van de Kuil is creatieve copywriter en freelance leraar Nederlands. Sinds 2019 is hij Weesper. Volgende week op deze plek: Stephanie Prinssen.
Harm van de Kuil is creatieve copywriter en freelance leraar Nederlands. Sinds 2019 is hij Weesper. Volgende week op deze plek: Stephanie Prinssen.

Column De Nieuwe Weesper

Algemeen

Chaos en veiligheid 

Was zaterdagochtend in The Eye. Samen met mijn grote liefde om 10 uur de Bowie-documentaire kijken. De alleskunner was veel in beeld en filosofeerde erop los. Eén ding bleef mij bij: in alle geordendheid is chaos van belang. ‘We willen de chaos uit onze levens bannen’, vertelde hij. ‘Maar net op het moment dat je denkt alles onder controle te hebben… komt chaos weer om de hoek kijken’. En dat is volgens Bowie wat het leven zo aantrekkelijk maakt.

Terug naar de Vinex-wijk. In de lokale marktplaatsapp wordt een Auping bedtopper aangeboden. ‘3 kinderen op verwekt maar kan nog zeker 4 kinderen mee.’ Ook een gratis pak karnemelk passeert de revue. Al snel staat er: ‘verkocht!’ Dan lees ik over een auto-inbraak bij ons om de hoek. Foto’s van een BMW-deur met gat. Scherm en elektra van het stuur gejat. Dan nog een post. Straat verder weer één. En ook nog een BMW in Diemen.

Weg is de veiligheid van de Vinex- palissade. Er wordt geschrokken gereageerd. 112 paniekberichten verder ontdek ik dat vele bewoners een camera bij de voordeur hebben. Hiermee zie je niet alleen wie er aanbelt, ook krijg je een redelijk beeld van wie er midden in de nacht aan je auto zit te morrelen.

Veiligheid. Controle. En af en toe toch wat gevaar.

Na een tijdje volgen de bekende apps weer. Langzaam komt er weer rust in de tent. Ditmaal een gebruikt voedingskussen (‘nog prima. vlekken niet echt zichtbaar.’). Vervolgens een paar kattenfoto’s met de vraag of iemand Poekie heeft gezien. Sinds gisteravond vermist. Ze blijft normaal nooit een hele nacht weg. Na een kwartier volgt het bevrijdende bericht dat Poekie weer is gearriveerd.

Orde in de Vinex-chaos. We kunnen weer gerust slapen. Of niet? Of wel. Of niet? Of wel. Of niet? Of wel. Of niet? Of…

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant