Giro555 voor hulp aan de slachtoffers van de aardbeving.
Giro555 voor hulp aan de slachtoffers van de aardbeving. Foto: Aangeleverd Giro555

Actie Giro555, waar gaat de opbrengst straks heen?

Algemeen

WEESP - Even voor de klok van negen uur draaiden alle radiozenders in Nederland en heel veel zenders in het buitenland tegelijkertijd het nummer ‘People help the people’ van de zangeres Birdy. De titel staat symbool voor de landelijke acties van vandaag voor de slachtoffers van de aardbeving in Syrië en Turkije.

In onze krant van vandaag vind je een aantal acties die zijn gehouden of nog lopen in Weesp om de getroffenen te steunen. Sommige acties helpen lokaal en rechtstreeks, maar de opbrengsten van de meeste acties gaan naar Giro555. 

In museum Beeld & Geluid in Hilversum is de landelijke actiedag voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië vanochtend vroeg van start gegaan. Om 5.55 uur werd het startsein gegeven. Gironummer 555 is speciaal in het leven geroepen voor hulp bij rampen. Het is bestemd voor noodhulp en wederopbouw. De hulporganisaties achter Giro555 zijn: CARE Nederland, Cordaid, Kerk in Actie, Oxfam Novib, Plan International Nederland, Nederlandse Rode Kruis 22,81, Stichting Vluchteling, Terre des Hommes, UNICEF Nederland, Save the Children en World Vision.

Het merendeel van de organisaties krijgt een vooraf vastgesteld percentage van de opbrengst. Ze werken samen met lokale partnerorganisaties in de getroffen gebieden, zoals de Turkse en Syrische Rode Halvemaan. Inmiddels zijn er ook drie grensovergangen open naar Syrië, en hoewel het moeilijk is om de hulp daar te krijgen zetten de organisaties zich ook daar met man en macht voor in. Natuurlijk gaat er ook wel eens wat mis, maar de betrokken organisaties hebben veel ervaring met het geven van noodhulp.

Na vandaag moeten de organisaties elke drie maanden aan Giro555 rapporteren wat zij uitgeven en waaraan. Giro555 meldt op hun website per actie waar het geld aan is besteed. Standaard moet de opbrengst van de actie binnen twee jaar zijn uitgegeven aan de noodzakelijke hulp.

Ga voor meer informatie of het doen van een donatie naar de website van giro555 of bel 0800-1112.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant