Het buitenlokaal van het Vlinderbos
Het buitenlokaal van het Vlinderbos Foto's: Isabelle Wubben

Veldbloemen zaaien voor Vlinderbos Driemond

Algemeen

DRIEMOND Een groep enthousiaste bewoners van Driemond organiseert op 13 mei een bloemenzaaidag voor de bloemenweide in Het Vlinderbos, een mini bos of Tiny Forest dat door hen wordt aangelegd naast de sportvelden van Geinburgia. 

Schoolkinderen in Driemond ontvangen via hun school een uitnodiging voor de zaaidag, inclusief een eigen zakje zaad waarmee ze een vierkante meter bloemen mogen zaaien. Kinderen uit Weesp zijn ook uitgenodigd en zullen zaadjes ontvangen als ze komen op 13 mei. 

Anneke Harbers is een van de initiatiefnemers: ‘We hopen dat, net als op de eerste boomplantdag in november 2021, veel kinderen en hun ouders langs komen, want hoe meer mensen meedoen, hoe beter. Na het zaaiwerk kunnen de kinderen nog spelen en in het buitenlokaal in het bos en zorgen we voor een kampvuurtje met marshmallows en drinken. Ook voor hun ouders natuurlijk.’ 

(De tekst gaat verder na de foto)


3 jaar geleden start een groepje bewoners in Driemond met dit bijzondere buurtinitiatief. Ze nemen zich voor om een braakliggend stuk grond naast de sportvelden om te toveren tot een mini bos: een zogenaamd Tiny Forest. Het idee is dat ze daarmee een groene, natuurlijk groeiende plek maken die niet alleen fijn is voor vlinders, vogels, bijen en andere dieren, maar ook voor mensen. Er is een buitenlokaal waar kinderen leren over de natuur en buurtbewoners elkaar op een prettige, groene plek kunnen ontmoeten. 

Arjen Aarnoudse, ook een initiatiefnemer van het eerste uur: “We vonden het zonde dat er een flink stuk ongebruikt land lag in onze buurt en hadden gehoord over de Tiny Forest bosbouwmethode van de Indiase Ingenieur Shubhendu Sharma: een slimme manier om een klein, snel groeiend bosje te maken met verschillende inheemse boomsoorten, waarvoor weinig onderhoud nodig is. In Nederland bleek de IVN een heel handig handboek te hebben gemaakt om zo’n bos aan te leggen. Al met al leek het ons een haalbaar plan: fijn voor flora en fauna en leuk voor de bewoners van Driemond, dus zo gezegd, zo gedaan.”

Veel voeten in de aarde

Anneke: “Nou, het had wel wat voeten in de aarde hoor. We zochten samenwerking met buurtbewoners, de gemeente, de dorpsraad en Landschap Noord-Holland. Daardoor duurde wel even voordat we echt konden beginnen maar we vonden het belangrijk belanghebbenden te betrekken. Ze zijn enthousiast over ons initiatief en leveren nu ook hun bijdrage. Ze helpen bijvoorbeeld met het onderhoud, bewerken van de grond en geven adviezen over de inrichting.”

In november 2021 startte de aanleg van het bos en stopten Driemondse schoolkinderen met hun ouders en buurtbewoners 1300 inheemse boompjes in de grond. Inmiddels zijn de meeste al flink gegroeid. Afgelopen winter is het buitenlokaal erbij gekomen en nu is het tijd voor de bloemenweide. Komend najaar zal er weer een stuk bos aangelegd worden: het voedselbos. 

Datum: Zaterdag 13 mei
Tijd: 14:00 uur tot 17:00 uur
Locatie: Het Vlinderbos in Driemond- naast Geinburgia en MatchZO

Achtergrond Tiny Forest
Een Tiny Forest is niet zomaar een klein bosje, maar eentje die is gebouwd volgens de methode van de Indiase ingenieur Shubhendu Sharma (CEO AfforesT). Hij bedacht een manier om in stedelijke gebieden kleine bosjes te bouwen die 10 keer zo snel groeien als een normaal bos en 30 keer dichter begroeid zijn. Omdat in een Tiny Forest veel verschillende soorten inheemse bomen staan, stimuleert het de biodiversiteit. Daarnaast zorgt het ervoor dat de grond meer water op kan slaan, verbetert de luchtkwaliteit (CO2 opname). Eenmaal wat hoger gegroeid is het in de zomer koelere plek voor mens en dier.



Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant