Afbeelding

Nora neemt een loopje met Paula van der Pouw

Algemeen

Nora Schenk onderwerpt Weesper triatleten aan een diepte-interview. Tijdens het hardlopen! Deze week neemt ze een loopje met Paula van der Pouw.


Ready, set, GO!! Hier is die dan: het eerste wekelijkse interview met een Weesper triatleet. En ik wil natuurlijk een KNALLER van een start, dus ik besloot de (in mijn ogen) fitste vrouw van Weesp te benaderen voor een hardloopinterview: Paula van der Pouw! En ze was meteen enthousiast!! Dus bepakt met interview-vragen, voicerecorder en fototoestel (= iPhone 6) en wat gezonde spanning (want: hardlopen met Paula!! Als ik haar maar bij kan houden!) rende ik in m'n hardloop-outfitje naar 'huize van der Pouw' om Paula op te halen.

Wie is Paula eigenlijk?
Goed om te weten: het was best lastig om een tijdstip met Paula af te spreken waarop we het hardloopinterview konden doen: mèèèèn wat heeft die chick een vol rooster!! Deze geboren-en-getogen Weespse werkt als zweminstructrice voor kinderen (en volwassenen) die hun A, B of C diploma willen halen in een zwembad in Diemen, ze heeft een eigen massagepraktijk in Weesp en dan werkt ze ook nog als fitness-instructrice voor ouderen. Ze geeft trouwens ook nog zwemtraining voor de TTW, zwem- en fietstraining aan kinderen (van 9jr tot 16jr) voor de kindertriatlon en Nordic Walking les aan volwassenen. Zo! Dat is een lijst hè? Daarbij traint ze 6 dagen per week (en niet misselijk hoor: fietsen, hardlopen, zwemmen en krachttraining, soms uren per dag!!) en oja, ze heeft ook nog een gezin (haar echtgenoot is Hans, ons allemaal bekend van Bijvoet) met 2 zoons (Stijn van 19 en Job van 16).

Als Paula komt aanfietsen (jawel, ze heeft vóór ons hardlooprondje nog 'even' 35 km gefietst) valt me meteen iets op: deze vrouw zit me toch een potje jaloersmakend strak in d'r sportpak!! Terwijl Paula nog even snel een banaantje naar binnen werkt, komt Boefje de kat me kopjes geven.

Ik moet weten waar deze regelrechte sportvrouw haar energie vandaan haalt en hoe ze haar drukke sportleven combineert met haar werk en gezin!

Ben je altijd zo sportief geweest?
Eigenlijk wel! Als kind deed ik aan wedstrijd-zwemmen: superleuk, want ik zat in een hele fanatieke, gezellige groep! Ik heb ook tennis gedaan, zelfs tot mijn 10e op turnen gezeten! Maar dat turnen was niet echt 'mijn' sport.

Ik heb CIOS gedaan (Nora: CIOS staat voor 'Centraal Instituut Opleiding Sportleiders', sport en bewegen (en alles wat hierbij komt kijken) staat centraal). Maar toen ik mijn opleiding had afgerond begin jaren negentig was er heel veel werkloosheid. Dus toen ben ik bij Bijvoet in de winkel terecht gekomen. Daar heb ik trouwens mijn man Hans leren kennen!

Ik doe pas sinds 4 jaar triatlons! Daarvoor deed ik vooral hardlopen en dan met name de lange afstanden. Ik vind korte afstanden namelijk lastig, niet alleen met hardlopen maar ook met zwemmen. Ik kan gewoon niet sprinten! Bij de lange afstanden zit ik meer in mijn comfort-zone: veel prettiger!!

Waarom doe je mee met de Weespernieuws triatlon?
4 jaar geleden was het mijn doel om één keer de triatlon van Weesp te doen. Daarvoor hield vooral het fiets-gedeelte me tegen: ik wist niet of ik dat wel kon… Na die eerste triatlon heb ik een tweedehands fiets gekocht (die ik eventueel terug mocht brengen als ik het niks vond) en heb ik me in het voorjaar aangesloten bij de TTW. Daar is voor mij het triatlon-balletje een beetje gaan rollen! Het TTW-triatlon-team waarmee ik nu in de eredivisie meedoe (Nora: eredivisie is dus het HOOGSTE niveau van Nederland! *maakt buiging*) heb ik mede opgericht!

Wie hoop je dat je staat op te wachten bij de finish van de triatlon?
Hans!! En mijn zoons, maar alleen als ze er zin in hebben. Mijn eerste triatlon stonden mijn zoons er zeker, maar hun 'gekke' moeder sport nu zoveel, dat ze niet overal bij kunnen zijn, dat begrijp ik helemaal hoor.

Hoe combineer je het trainen met je dagelijkse leven?
Plannen!! Echt goed plannen. 's Ochtends vroeg in het zwembad liggen, erachteraan een stuk lopen (en op vrijdag anderhalf uur Nordic Walking, tijdens de les die ik geef), dan werken en 's avonds fietsen en 2 keer per week krachttraining. Alleen op dinsdag train ik niet, dan werk ik namelijk van 6.45u tot 17.00u en dan moet ik 's avonds nog 2 uur conditietraining geven op de hockeyclub. (Nora: halleluja, dat doet ze óók nog!!)

Wat is je grootste sportieve prestatie tot nu toe?
Ik ben heel trots op dat we vorig jaar met het triatlon team gepromoveerd zijn van de Eerste- naar de Eredivisie! En ik ben er ook heel trots op dat ik in 2006 Nederlands Kampioen bij de masters ben geworden bij de 200m rugslag, dat vond ik echt gaaf! En oja, de marathon van Amsterdam behoort ook wel tot mijn sportieve hoogtepunten.

Zijn er ook sportmomenten waar je niet graag aan terug denkt, of waar je je voor schaamt?
Ik denk dat je je nergens voor hoeft te schamen. Je kan niet altijd op-en-top presteren, het is afhankelijk van de dag en hoe je je voelt. Je probeert toch het beste er van te maken en daar kan je altijd trots op zijn!

Heb je vreemde bijgeloof dingen als het om sporten gaat?
Ik heb één bepaald haar-elastiekje dat ik in MOET tijdens een wedstrijd. Niet omdat dat elastiekje zo lekker zit, juist niet eigenlijk. En ook niet omdat het zo mooi is ofzo, het is paars met blauw. Maar het is ooit een keer heel goed gegaan toen ik dat specifieke elastiekje in had, dus sindsdien is dat mijn wedstrijd-elastiekje! (Nora: opletten op 4 september! Als Paula haar paars-blauwe elastiekje in heeft weten wij wie eerste Weespse wordt!!)

Staat er dit jaar nog meer op je sportieve agenda?
Met mijn triatlon team hebben we 24 april onze eerste wedstrijd gehad, dat was trouwens super koud. Totaal hebben we 5 wedstrijden in de eredivisie. Op 5 juni start ik in Amsterdam Nieuw-West voor een OD (Nora hier: OD = Olympic Distance triatlon, dat is 1500m zwemmen, 40km fietsen en 10km rennen) en ik heb me ook ingeschreven voor een OD in Luxemburg. Heel misschien doe ik dit jaar nog een halve triatlon. En natuurlijk de kwart-triatlon in Weesp! Ik denk nog na over de Vechtloop, maar die is een dag na een wedstrijd, dus ik weet het nog niet zeker.

Wat is je favoriete hardlooprondje en fietsrondje in Weesp?
Ik ren het liefst een rondje door Nigtevecht en dan terug over de 's Gravelandseweg of Utrechtseweg. Fietsen doe ik het liefst via Loosdrecht en Hilversum, dat is een fijn rondje. Of gewoon de polder in. En Ronde Hoep!! Als ik lange fietstrainingen moet doen op een rustig tempo vind ik het wel prettig om samen met iemand te fietsen, dat is wel zo gezellig. Maar de intervaltrainingen doe ik het liefst alleen. Als het met mijn schema uitkomt doe ik wel eens een toertocht mee, maar niet van die achterlijke lange afstanden hoor.

Met wie zou je wel eens een hardloop-rondje willen doen (je mag IEDEREEN kiezen, dood of levend, beroemd, onbereikbaar etc)
Ehhhh jeetje! Dan met marathon-specialist Paula Radcliffe! Ik denk dat zij dan wel even wat rustiger aan moet doen, want ik moet haar wel bij kunnen houden :-) Dan zou ik haar willen vragen hoe ze altijd maar gemotiveerd blijft om te blijven trainen, zeker op zo'n hoog niveau. Ik kan me voorstellen dat de motivatie een keer afneemt. Dat heb ik zelf nog niet hoor. Maar ik merk wel dat ik 'ouder' word. Het trainen en presteren gaat niet vanzelf. Ik groei ook niet meer, qua prestatie, terwijl sommige dames uit mijn team nog ontzettend groeien. Dat is wel gaaf om te zien hoor! En voor mij juist een motivatie om hard te trainen, ik laat me niet kennen want ik ben competitief ingesteld!! Maar in mijn triatlon-team motiveren en steunen we elkaar allemaal! We willen allemaal hetzelfde, hebben hetzelfde doel. Dat houdt ons gefocust en hecht. De sfeer in ons team is goed, dat is ook belangrijk als je als team goed wilt kunnen functioneren.

Ondertussen stoppen we even om wat foto's te maken. Ik 'regisseer' Paula in wat fotogenieke posities en vraag haar om wat te stretchen, dat is namelijk leuk voor de foto. Paula merkt op dat stretchen niet zo goed is, als je nog moet hardlopen. Je maakt met stretchen namelijk je spieren langer, terwijl je met hardlopen ze juist moet verkorten. Je geeft door te stretchen dan eigenlijk een verkeerd signaal af aan je spieren. Snappen jullie het nog? Het is nogal een technisch verhaal.... :-) Okee niet stretchen dus, doe maar alsof voor de foto :-)

Als je niet aan het sporten of aan het werk bent, waar kunnen we je dan vinden?
Thuis of bij vrienden. Of lekker uit eten. Ik hou ook wel van een bioscoopje.

Waar ben je heel goed in zonder dat wij het weten? (buiten het sporten om)
Ik kan goed organiseren! En koken! Dat doe ik ook graag. Bij ons thuis kook ik trouwens niet altijd, het is maar net hoe het uitkomt.

Gebruik je een app of een horloge om je trainingen te tracken?
Ik heb een Polar V800, van Bijvoet. Wat moet de Weesper sporter zonder Bijvoet?! Hahaha! Die Polar meet m'n hartslag, maar heeft ook GPS en dat soort dingen, best vernuftig want het is ook gekoppeld aan Strava. Dat heb ik dus ook, Strava.

Als je ergens voor traint, houd je dan rekening met wat je eet?
Ja zeker! Ik probeer zo min mogelijk (verzadigde) vetten te eten, maar ik eet wel veel noten. Ook eet ik veel eiwitten, zeker na een zware training, want dat is goed voor je spierherstel. Eigenlijk eet ik door de weeks geen brood: ik krijg er een opgeblazen gevoel van. Maar ik vind het wel ontzettend lekker, daarom eet ik het in het weekend wel. Verder eet ik veel groente en vezels. Ik probeer koolhydraten zo min mogelijk te combineren met eiwitten, omdat eiwitten beter worden opgenomen en beter verteerd worden als ze niet in combinatie met koolhydraten worden ingenomen. Overigens ben ik wel een enorme zoetekauw!! Ik hou van snoepen.

Wat alcohol betreft, dat drink ik niet zo vaak. Ik hou zeker wel van een wijntje, maar tijdens het trainingsseizoen drink ik vrijwel niet. Heel soms drinken we met het team een Radler na een wedstrijd, maar dan moet het wel lekker weer zijn hoor. Onze eerste wedstrijd dit seizoen sloten we af met een warme chocomel met slagroom, toen was het namelijk nogal koud.

Wat eet je altijd voor een wedstrijd?
Op de dag van een wedstrijd ontbijt ik altijd met een witte boterham met appelstroop. Witbrood: omdat daar weinig vezels inzitten, dat is wat fijner voor m'n darmen tijdens de wedstrijd. En in appelstroop zit veel ijzer en mineralen. En koolhydraten. Als ik een flinke wedstrijd heb, dan wil ik nog wel eens pannenkoeken eten de dag van te voren. Lekker veel koolhydraten waar ik de volgende dag op kan presteren. Bij een korte sprintwedstrijd hoeft dat niet perse. Ik maak ook wel eens zelf bananenbrood: makkelijk, voedzaam en lekker!!

Heb je nog tips voor andere sporters?
Geniet!! Niet alleen van de wedstrijd, maar ook van de trainingen. Iedereen kan in principe een kwart-triatlon, maar je moet er wel wat voor doen! Dus lekker trainen deze zomer, dan kom je voorbereid aan de start en dan zul je zien dat je veel meer kunt genieten van de fantastische triatlon in Weesp!

Paula en ik eindigen ons interview met nog een korte fotoshoot voor Bijvoet :-) En we kletsen nog wat na. Voor dit interview kende ik Paula alleen maar van haar sportprestaties, maar inmiddels weet ik dat Paula sport 'ademt' en daarbij ook nog eens erg toegankelijk en open is. Zelf praat ik het liefst de hele dag over sport (en eten), ik ben ook niet voor niets een sportblogger! En met Paula had ik op dit gebied zeker een match, leuk!! Ik ben van mening dat ik best veel te weten ben gekomen over het leven van deze super triatlete: mission completed!! Voor deze week dan.

De wijze woorden van Paula blijven hangen: lekker trainen deze zomer!! Ik ben er al druk mee, jullie ook?

Liefs!
Nora

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant