Afbeelding

Nora neemt een loopje met Wessel Ganzevoort 

Algemeen

Toen ik aan deze interview-reeks begon, had ik me voorgenomen om (vooral) Weespers uit te kiezen die ik niet ken. Want dat levert, denk ik, de meest verrassende interviews op.  Ik moest dus een beetje creatief zijn om geschikte kandidaten te vinden :-) 

Het subject voor dit interview heb ik opgeduikeld via Strava (voor mensen die dit niet kennen: Strava is een website en app waarop je je fiets- en hardloop-activiteiten kunt tracken). Het enige dat ik van te voren wist van Wessel, is dat hij in Weesp woont en aan de triatlon meedoet. That's it. Best een groot verrassingseffect dus! Tijd om Wessel te leren kennen!

Wie is Wessel eigenlijk?
Wessel Ganzevoort is 42 jaar, heeft 3 zoons (van 8, 11 en 13) en woont sinds 1999 in Weesp. Sinds eind 2015 woont hij op een toffe woonboot met fantastisch uitzicht over de Vecht. Lijkt mij persoonlijk een perfecte plek om wat zwemkilometers te maken! Maar dat interviewt zo lastig. Het is overigens ook een zeer goede plek om een hardlooprondje te starten, dus dat deden we. Wessel werkt als gynaecoloog in het AMC, hij houdt zich bezig met alles rondom zwangerschappen en geboorten (de zogeheten 'perinatologie'), maar dan vooral de wat lastigere gevallen, waarbij complicaties (kunnen) optreden.  

Nog een leuk feitje over Wessel: hij is in Suriname geboren!!


Voordat we vertrokken voor het hardlooprondje zette Wessel nog even snel zijn Strava aan. Zoals hij zelf zegt: 'Als je rondje niet op Strava staat, dan is het niet gebeurd.' Mijn Strava stond uit, dus mijn rondje is niet gebeurd :-( 

Ben je altijd zo sportief geweest?
Ja! Maar ik was het wel een paar jaar vergeten. Vroeger voetbalde ik en op m'n zestiende heb ik al eens een kwart-triatlon gedaan! Toen ik studeerde en met name toen ik de opleiding tot gynaecoloog deed had ik eigenlijk geen tijd meer om te voetballen. Ik sportte dus niet en was toen ook zo'n 12 kg zwaarder dan dat ik nu ben. Ik noemde dat toen 'het goede leven', maar ik weet nu dat dat niet het goede leven is.

Waarom doe je mee met de Weespernieuws triatlon?
Ik was tot nu toe vaak op congressen of op vakantie tijdens de triatlon. Maar ik hou erg van fietsen, en hardlopen gaat me wel makkelijk af, dus die triatlon moest er altijd nog een keer van komen! De triatlon hoort echt bij Weesp en daarom wil ik dat ook een keer hebben meegemaakt! Dit jaar wordt het de eerste keer dat ik mee doe. Zwemmen ga ik trouwens niet trainen. Ik verwacht dat ik als laatste het water uit kom met m'n schoolslag, maar hopelijk fiets ik dat weer goed.

Wie hoop je dat je staat op te wachten bij de finish van de triatlon?
Mijn kinderen!!

Hoe combineer je het trainen met je dagelijkse leven?
Eigenlijk kan ik mijn werk alleen maar volhouden door te sporten: ik heb een baan die veel van me vraagt, ook emotioneel. Ik heb onregelmatige werktijden: als ik 's nachts heb gewerkt, dan ga ik als ik thuiskom eerst even sporten, vind ik fijn. Ik los ook vaak 'dingen' op tijdens het fietsen: want dan kijk ik ineens heel anders tegen iets aan.

Ik vind het belangrijk om niet alleen in je hoofd goed te zitten, maar ook in je lijf. Als je fit bent, kan je ook beter nadenken. (Nora: klinkt als een hele wijze les!!). Je lichaam is meer dan alleen een manier om je hoofd ergens naartoe te brengen, dat moet je ook andersom doen. (Nora: weer zo'n wijze les!) Edgar Davids noemt zijn lichaam 'de tempel van zijn ziel', dat vind ik wel mooi gezegd. (Nora: …)

Wat is je grootste sportieve prestatie tot nu toe?
Dat is de Dolomieten Marathon die ik 2 jaar geleden deed, daar ben ik heel diep gegaan! Ik deed er 7 uur over en na afloop moest ik zelfs huilen van de ontlading!

Aan welk sportmoment denk je niet graag terug?
Met voetbal, toen nog bij the Victory, hebben we ooit een bekerwedstrijd tegen Ajax gespeeld. We zijn toen met 19-1 naar huis gestuurd… 

Heb je vreemde bijgeloof dingen als het om sporten gaat?
Ik vind het belangrijk dat het plaatje klopt: mijn fiets is altijd keurig gepoetst. Mijn helm moet passen bij m'n pakje en m'n sokken moeten goed zijn. En m'n benen zijn geschoren hoor! (Nora: dus als we iemand volledig gesoigneerd langs zien sjezen tijdens de triatlon: say hi to Wessel! :-) )


Staat er dit jaar nog meer op je sportieve agenda?
Ik ga in juni de Dragon Ride Wales doen: dat is een wielerevenement in Wales. 230 kilometer met heel veel hoogtemeters. Dan zit ik een lang weekend in Wales, maar dat combineer ik meteen met een bezoek aan collega's in London. Zo is werk en sport een beetje met elkaar verbonden in m'n leven.

Met wie zou je wel eens een hardloop-rondje willen doen (je mag IEDEREEN kiezen, dood of levend, beroemd, onbereikbaar etc)
Met mijn kinderen!! Ik zou het fantastisch vinden als ik mijn zoons mee zou kunnen geven dat sporten heel leuk is. Nu doen ze alle drie aan voetbal, de een iets fanatieker dan de ander, maar ik zou het heel bijzonder vinden om eens met mijn kinderen te fietsen of te rennen. Mijn oudste zoon had ooit een racefiets, we zijn zelfs de Grand Ballon op gefietst!! Hij is toen alleen ongenadig hard gevallen en wilde daarna niet meer fietsen…. :-(

Wat is je favoriete hardlooprondje in Weesp? En qua fietsen?
Vanaf mijn huis aan de Utrechtseweg naar Weesp, dan over de 's Gravelandseweg en langs Uitermeer weer terug. Als ik wat langer loop, dan zit dit rondje er ook vaak wel in, het is hier gewoon mooi!
Als ik ga fietsen begin ik sowieso altijd tegen de wind in. Fietsen in de Gooi en Vechtstreek vind ik prachtig, maar ik ga ook wel eens Flevoland in, of richting Woerden.

Als je niet aan het sporten of aan het werk bent, waar kunnen we je dan vinden?
Thuis. Het hoeft niet eens mijn eigen huis te zijn, mag ook bij andere mensen thuis. (Nora: dan is 'thuis' een ruim begrip ja :-) )

Waar ben je heel goed in zonder dat wij het weten? (buiten het sporten om)
Afwassen!! (Nora: dus als iemand nog een afwasje heeft staan? Wessel to the rescue!!)

Gebruik je een app of een horloge om je trainingen te tracken? Vernuftige gadgets?
Ja Strava dus (Nora: zo ken ik Wessel) en ik heb een Garmin met hartslagmeter. Ik ben erg tevreden met mijn fiets (Nora: inside information: met Ultegra DI2).
En ik word ook elke keer weer vrolijk van mijn stuurlint: dat is een soort waterafstotend alligator-printje, waardoor je zonder handschoentjes al grip hebt (Nora: een krokodillen-leren-stuurlint ja? *grijns*)

Als je ergens voor traint, houd je dan rekening met wat je eet? Bv in aanloop naar de triatlon?
Ik probeer in het seizoen minder doordeweeks te drinken, dus niet elke dag een wijntje. Verder eet ik meestal wel gezond. Ik ontbijt met fruit, muesli en yoghurt. Niks bijzonders. Tijdens een fietstocht eet ik wel eens een energy-reepje, maar volgens mij kan je prima op de energie van je ontbijt en lunch een sportieve prestatie leveren. Alle extra's zijn alleen maar onnodige calorieën.


Heb je nog tips voor andere sporters?
Support your LBS: Local Bike Shop. Met andere woorden: ga naar Van Der Linden! (TIP 1) Ik heb trouwens een keer vol bewondering staan kijken naar hoe een gezette man bij Van Der Linden koos voor het allerduurste zadel, omdat deze 40 gram lichter was, terwijl de man zelf zeker 20 kg teveel 'bij zich' had. Verwonderlijk hoe zoiets werkt. Als je wat strakker in je vel zit ben je naar mijn mening veel fitter en dus gelukkiger, omdat je geen onnodige ballast hoeft mee te slepen. Dit kan ik dus iedereen aanbevelen!! (TIP 2) En geniet van de weg naar de triatlon toe, niet van het doel op zich. Als je nu lol hebt, maakt het een stuk minder uit wat voor tijd je neerzet. (TIP 3)

Zo, die Wessel zit vol goede adviezen en wijsheden! Met name de quote van Edgar Davids over de 'tempel van de ziel' is bij mij blijven hangen ;-) En natuurlijk zijn gesoigneerde GESCHOREN wielrenners benen.
Zijn er meer Weesper-mannen die hun benen scheren?

Oproep: wat vind jij? Vrijetijds-wielrenners (mannen in dit geval) die hun benen scheren: VERPLICHT of GEEN GEZICHT? Laat je reactie achter!

Liefs! Nora

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant