Afbeelding

Nora neemt een loopje met Leo en Brent Smeekes

Algemeen

Deze week doe ik een dubbel interview! Dat was wel even wennen hoor! Mijn voicerecorder kan het al nauwelijks aan om één persoon al rennend te interviewen, dus met twee personen was het helemaal een uitdaging :-) Maar het is gelukt! Met Leo Smeekes (54) en zijn zoon Brent (19) rende ik vanaf hun prachtige huis aan de Utrechtseweg een mooi rondje langs Uitermeer en de 's-Gravelandseweg, terwijl ik m'n vragen op hen afvuurde.

Wie zijn Leo en Brent eigenlijk?
Afgelopen Koningsdag ontmoette ik Leo in Toeters. Een goede locatie om met iemand aan de praat te raken :-) Leo vertelde dat hij met zijn zoon Brent dit jaar meedoet aan de Weespernieuws Triatlon. Tuurlijk wilde hij meewerken aan mijn interview! Maar dan wel met zoon Brent erbij. Dus dat deden we.
Leo is een geboren en getogen Weesper, hij is al 25 jaar (!) getrouwd en heeft 4 kinderen. Leo is al ruim 16 jaar eigenaar van een payrollbureau: About Payrolling. Inmiddels zit dit bedrijf in Weesp en werkt Leo's oudste zoon Dustin er ook. Leo is een echte sportman: het liefst zou hij elke dag sporten! Sowieso kan hij moeilijk stilzitten (wel stilliggen, maar daar straks meer over…).

Brent is de één-na-jongste van de vier kinderen van Leo.  Hij zit nu in 6 vwo van het Vechtstede College en wil volgend jaar Industrieel Ontwerpen of Bouwkunde gaan studeren in Delft. Dat is meteen een mooi moment om op kamers te gaan wonen. Brent is (ook) een sportman: hij is vaak in de crossfitbox te vinden (eerst in Amsterdam, maar nu Weesp een eigen crossfitbox heeft  (Crossfit0294) gaat hij dat zeker uitproberen) en houdt eigenlijk vooral van krachttraining.

Lang geleden deed Leo al een aantal keer mee aan de Weespernieuws Triatlon, daarna hield hij het voor gezien. Ik ben erg benieuwd wat Leo ertoe heeft doen besluiten om dit jaar tóch mee te doen samen met zijn zoon Brent!


We stretchten nog wat in de tuin bij huize Smeekes en gingen op pad!

Waarom doen jullie dit jaar mee met de Weespernieuws Triatlon?
Leo: "Vorig jaar zei Brent op vakantie dat hij wel eens aan de triatlon mee zou willen doen. Dus toen heb ik iets te enthousiast geroepen dat ik dan ook mee zou doen… En toen zat ik eraan vast. Maar dat is eigenlijk alleen maar leuk hoor! Met Brent train ik nu bij TTW, we zijn echt samen aan het trainen."
Brent: "Ik wil eigenlijk voor mezelf ontdekken of ik zoiets als een triatlon kan. Het lijkt me zwaar, maar wel gaaf! Ik ben meer een krachtsporter, dus het hardlopen en fietsen moet ik echt goed trainen. Toen ik 16 was kreeg ik colitis ulcerosa, een chronische ontsteking van de dikke darm. Ik heb toen eerst een tijdje in het ziekenhuis gewoond en uiteindelijk is mijn dikke darm operatief verwijderd. Dit houdt in dat ik ontzettend moet opletten met wat ik eet en dat ik niet altijd fit ben. Dit maakt het trainen niet altijd makkelijk, maar inmiddels kan ik er steeds beter mee omgaan."
Leo: "Brent is erg ziek geweest en het feit dat hij nu zo fit is en aan de triatlon mee kan doen is fantastisch. Dat maakt het extra bijzonder om het samen te doen. En dit is meteen voor mij een goed moment om wat meer te sporten."

Wie hoop je dat je staat op te wachten bij de finish van de triatlon?
Leo: "Ik denk dat Brent me op staat te wachten, hij is een betere zwemmer en hardloper dan ik, dus hij finisht vast eerder :-) En verder, tja, het maakt met niet zo veel uit, ik doe dit voor mezelf." (Nora: ik had dus verwacht dat je hier 'mijn vrouw!' zou zeggen Leo! Zou het niet tof zijn als je vrouw haar echtgenoot en zoon vol trots onthaalt bij de finish? Ik denk dat ze er staat. Let maar op :-) )
Brent: "Gewoon familie en vrienden, geen speciaal persoon." (Nora: dames van Weesp, Brent heeft 'geen speciaal persoon'! Grijp je kans.)

Wat is jullie grootste sportieve prestatie tot nu toe?
Brent: "Ik ben tijdens crossfit met stokken een muur op geklommen, dat heet een pegboard climb. Dat was best een prestatie."
Leo: "Ik heb ooit één keer een marathon gelopen in mijn leven, dat was de Marathon van Rotterdam in 1994, toen ben ik gefinisht in 3:19. Daar ben ik nu heel trots op, maar toen was ik niet tevreden, want ik ging voor een tijd onder de 3 uur…" (Nora: 3:19 in Rotterdam?! Van zo'n toptijd kan ik alleen maar dromen… respect!!)

Staat er dit jaar nog meer op jullie sportieve agenda?
Allebei: "Eigenlijk alleen maar keihard trainen voor de triatlon! Daar gaat nogal veel tijd in zitten."
Leo: "Ik ga binnenkort een lang weekend naar Italië om te fietsen. En na de triatlon ga ik met een groepje vrienden een week mountainbiken in Frankrijk."

Wat is je favoriete hardlooprondje en fietsrondje in Weesp?
Brent: We rennen nu vaak een rondje van 5 km: start op de Utrechtseweg, dan via de Provinciale weg, langs Tong-Ah door Weesp weer terug. Dat is wel een lekker rondje!
Leo: Dat rondje van 5 km rende ik eerst ook vaak: ik had een blessure aan mijn kuit, daarom kon ik eigenlijk niet verder. Nu word ik wekelijks gemasseerd door een sportmasseur en merk ik dat het beter gaat! Ik ren nu ook rondjes van 8 km en ben van plan dat uit te bouwen, bijvoorbeeld een rondje Nigtevecht! Fietsen doe ik eigenlijk in heel Nederland, daar heb ik geen vaste rondjes voor.


Met wie zou je wel eens een hardloop-rondje willen doen (je mag IEDEREEN kiezen, dood of levend, beroemd, onbereikbaar etc)
Leo: Dat is niet moeilijk: mijn vader! Die is op 52 jarige leeftijd overleden. Ik zou wel even met hem willen bijkletsen en hem vertellen hoe het nu met mij en mijn gezin gaat, want dat heeft hij allemaal niet meegemaakt omdat hij zo jong is overleden.
Brent: Ik heb een iets minder ontroerend antwoord… Ik zou willen rennen met Rich Froning, de Crossfit-games champion. Hij wordt gezien als de fitste man op aarde, maar ik denk dat hij met hardlopen helemaal kapot gaat, dus wie weet zou ik hem er uit kunnen rennen! Ik zou wel wat sport-tips van hem willen krijgen!

Als je niet aan het sporten of aan het werk bent, waar kunnen we je dan vinden?
Leo: Thuis!! (Nora: ik 'vond' Leo in de kroeg, dus daar is 'ie ook af en toe :-) ) Ik ben wel altijd bezig, bijvoorbeeld in de tuin ofzo. Maar als ik op de bank ga liggen dan val ik meteen in slaap!! Ik hou ook wel van lekker uit eten gaan, of op een terrasje zitten. En ik hou van golfen! Dat vind ik eigenlijk geen sport, dus dat antwoord telt ook. En ik kijk graag naar voetbal, samen met mijn dochter Georgina!
Brent: Bij mij is het all or nothing: als ik niet sport zit ik vaak thuis een serie te kijken, of een spelletje te spelen. Of natuurlijk huiswerk te maken, dat moet ook soms… Ik heb geen bijbaantje nu, maar in de vakantie werk ik wel eens bij mijn vader.

Waar ben je heel goed in zonder dat wij het weten? (buiten het sporten om)
Leo: Ik ben HEEL goed in op de bank slapen!! Als ik niks doe en ik zit thuis voor de tv, dan val ik direct in slaap. Maar dat is niet echt iets om heel trots op te zijn, kunnen we dit eruit knippen? (Nora: nee dus :-) )
Brent: Ik ben best creatief, ik teken graag. Daarom wil ik ook Bouwkunde of Industrieel Ontwerpen gaan studeren, want daar kan ik dat toepassen.

Gebruik je een app of een horloge om je trainingen te tracken?
Brent: Ik gebruik Runtastic op m'n iPhone om te kijken of ik sneller heb gerend dan de vorige keer. Maar dat deel ik niet met anderen.
Leo: Voor hardlopen gebruik ik de Nike-app. Ik ben aan het kijken naar een hartslagmeter, maar tot nu toe heb ik nog geen geschikte kunnen vinden. Ik wil er namelijk niet eentje met een borstband. Op mijn fiets heb ik een kilometerteller, want ik wil wel weten hoe lang en hoe hard ik heb gefietst.

Train je graag met muziek? En welke muziek luister je dan het liefst?
Brent: Als ik in m'n eentje hardloop luister ik naar Drum 'n Base, daar ga ik lekker snel op!
Leo: Ik train nooit met muziek. Ik heb het wel eens geprobeerd, maar ik kan er niet aan wennen om 'dingen' in m'n oren te hebben.

Als je ergens voor traint, houd je dan rekening met wat je eet?
Brent: Ik moet sowieso opletten met wat ik eet, door mijn darmontsteking. Ik kan niet goed tegen alcohol: van een paar drankjes moet mijn lichaam zeker een week bijkomen. Ik merk dat ik door te sporten mijn lichaam wat weerbaarder maak. Ik moet ook best veel eten om op gewicht te blijven. Ik ontbijt vaak met havermoutpap, maar daarbij maak ik nog een eiwitshake, met pindakaas en banaan en andere dingetjes erdoor die ik lekker vind! Alleen mijn ontbijt is vaak al meer dan 1000 calorieën! Ik probeer veel koolhydraten te eten. En na een training eet ik veel eiwitten.

Leo: Je zal versteld staan wat Brent allemaal naar binnen werkt op een dag! Ik ben eigenlijk precies omgekeerd: ik moet echt opletten om niet aan te komen. Ik ontbijt vaak met yoghurt en fruit, en tussen de middag eet ik een salade. Ik eet zo min mogelijk koolhydraten. En wat alcohol betreft… ik laat het niet staan! (Nora: De eerste keer dat ik Leo ontmoette waren we in Toeters. Op Koningsdag. Ik hoef er verder niks bij te vertellen denk ik :-) )


Heb je nog tips voor andere sporters?
Leo: vooral heel erg genieten!! Van de 5 keer dat ik heb meegedaan aan de triatlon in Weesp heb ik 4 keer geprobeerd een zo goed mogelijke tijd neer te zetten. Maar die 4 keer is het me niet echt gelukt om van de race te genieten. De laatste keer dacht ik: ik ga genieten van de sfeer en alle toeschouwers en dan ben ik maar wat later binnen. En dat was veel leuker!!
Brent: Stel niet te hoge eisen aan jezelf. Je kunt beter realistische doelen stellen en dat volhouden, dan dat je ineens keihard gaat trainen maar dat maar 2 weken volhoudt.

Ik vind het supergaaf om te horen dat vader en zoon samen zo gemotiveerd zijn om de triatlon te gaan doen! Ik snap dat dit voor Brent een persoonlijke uitdaging is, met oog op zijn darmontsteking. Respect!
Mannen: heel veel succes op 4 september! Drinken we samen een biertje bij de finish? Mag je daarna lekker je oogjes dicht doen op de bank, Leo! :-)

Liefs! Nora

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant