Afbeelding
Foto: Hans Peijs

UWV: Minder mensen met WW-uitkering in Gooi en Vechtstreek

Bedrijven

REGIO - Het aantal toegekende WW-uitkeringen is in augustus iets gedaald ten opzichte van juli. In de arbeidsmarktregio Gooi en Vechtstreek stond de teller in augustus op 4.618 WW-uitkeringen. Dat waren er 53 minder (-1,1 procent) dan een maand eerder. Landelijk daalde het aantal WW-uitkeringen met 3,0 procent.

Dat meldt het UWV. Wel neemt in veel beroepen de krapte op de arbeidsmarkt af: in verhouding zijn er minder openstaande vacatures dan direct beschikbaar personeel. In vergelijking met vorig jaar steeg het aantal WW-uitkeringen in Gooi en Vechtstreek met 872, ofwel 23,3 procent. In heel Nederland was de toename afgelopen jaar identiek.

De daling bij de uitzendbedrijven zet door. In augustus was er in deze sector een daling met 13,5 procent van het aantal WW-uitkeringen. Ook de detailhandel (-3,7 procent), de horeca en catering (-6,6 procent) en de voeding en genotmiddelenindustrie (-6,6 procent) laten een procentuele daling zien. Stijgingen doen zich onder andere voor in de bouw (+16,7 procent) en groothandel (+5,1 procent). 

Het WW-percentage, dat wil zeggen het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking, bleef gelijk op 3,4 procent. Daarmee lag dit percentage in augustus onder het landelijk gemiddelde, dat iets daalde en uitkwam op 3,1 procent.

Spanning op arbeidsmarkt neemt af
Het aantal werkzoekenden met een WW-uitkering is toegenomen sinds het begin van de coronacrisis in de arbeidsmarktregio Gooi en Vechtstreek. Bovendien waren er door de crisis ook minder vacatures beschikbaar. Aan het eind van het tweede kwartaal 2020 stonden in de regio een derde minder vacatures open dan een jaar eerder. De spanning op de arbeidsmarkt nam daardoor af.

In het tweede kwartaal 2020 is in Gooi en Vechtstreek sprake van een ‘gemiddelde’ spanning op de arbeidsmarkt. Dat wil zeggen een globaal evenwicht. Een jaar eerder kreeg de regionale arbeidsmarkt de typering ‘krap’. Er waren toen relatief weinig werkzoekenden in verhouding tot het aantal openstaande vacatures.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant