Met name de betrouwbare en frequente R-Netlijn 320 (Hilversum-Amsterdam) trok in 2019 meer reizigers dan in 2018.
Met name de betrouwbare en frequente R-Netlijn 320 (Hilversum-Amsterdam) trok in 2019 meer reizigers dan in 2018.

OV-reiziger in ‘t Gooi en de Vechtstreek geeft busvervoer het cijfer 8

Algemeen

WEESP - Het busvervoer in de regio ‘t Gooi en de Vechtstreek kreeg in 2019 een 8 van de reiziger. In deze regio verzorgt de provincie Noord-Holland het busvervoer. In het ‘Jaarverslag 2019 Openbaar Vervoer provincie Noord-Holland’ valt verder te lezen dat het aantal reizigers toeneemt, met name in lijn 320, en dat 90 procent van de bussen op tijd rijdt. 

Jeroen Olthof, gedeputeerde Mobiliteit en Bereikbaarheid van de provincie Noord-Holland: “Ik ben heel trots op de hoge waardering van onze reizigers. Dat is meer dan alleen een welverdiend schouderklopje voor de chauffeurs en andere medewerkers. Goed gewaardeerd openbaar vervoer wordt ook goed gebruikt. Iedereen die de bus pakt in plaats van de auto, draagt bij aan de leefbaarheid in Noord-Holland.”

Aanbod

Het jaarverslag rapporteert over het aanbod, het gebruik en de kwaliteit van het openbaar vervoer in de regio’s ‘t Gooi en deVechtstreek, Haarlem-IJmond en Noord-Holland Noord. In totaal biedt de provincie in deze regio negentien buslijnen aan, waaronder één R-Netlijn, één nachtbus en twee scholierenlijnen.
In 2019 is het aantal reizigers in ‘t Gooi en de Vechtstreek met 4 procent ten opzichte van 2018 gestegen. Met name de betrouwbare en frequente R-Netlijn 320 (Hilversum-Amsterdam) trok in 2019 meer reizigers dan in 2018.

Kwaliteit

Het aantal bussen dat op tijd rijdt, is opnieuw iets toegenomen en ligt net boven de 90 procent. Gezien de werkzaamheden in 2019 rondom het station Hilversum is dat een goede score, meldt de provincie in een persbericht.

De klanttevredenheid wordt jaarlijks door het CROW (Centrum voor Regelgeving en Onderzoek in de Grond-, Water- en Wegenbouw en de Verkeerstechniek) in de landelijke OV-klantenbarometer gemeten. De reiziger geeft daarin het busvervoer in ‘t Gooi en de Vechtstreek gemiddeld een 8, wat net iets hoger is dan het landelijke cijfer.

In dezelfde barometer laten reizigers weten vooral verbetermogelijkheden te zien in het aantal haltes en stiptheid. Verder valt op dat alhoewel chauffeurs meer incidenten melden dan in 2018, de reiziger de sociale veiligheid in 2019 even hoog waardeert met een 8,2.

Maatregelen coronavirus

Terwijl in 2019 het aantal reizigers nog steeg, is in 2020 het gebruik van het openbaar vervoer afgenomen door de maatregelen die genomen zijn om het coronavirus COVID-19 onder controle te houden. De impact hiervan op het OV-gebruik op lange termijn is nog niet te bepalen. Provincie Noord-Holland houdt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. “Samen met vervoerders en andere opdrachtgevers in het openbaar vervoer onderzoeken we wat vervoerders nodig hebben om Noord-Holland bereikbaar te houden en reizigers veilig te laten reizen”, aldus de Provincie in haar bericht.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant