Afbeelding
Foto: Marieke van Veen
Ingezonden

‘Omwonenden Kostverlorenlocatie al jaren niet serieus genomen’

Buurt / wijk

WEESP - Van de lezers: Omwonenden van de Kostverlorenlocatie reageren op het artikel ‘Bouwplan Kostverlorenlocatie gaat richting finish‘. Zij voelen zich al jaren niet serieus genomen door de gemeente en Ymere.

‘De omwonenden zijn niet tegen de bouw van woningen en ook nooit geweest, maar wel tegen de hoogte en de omvang van de te bouwen 3 complexen. Er wordt beweerd dat Ymere ons tegemoet is gekomen met een etage lager. Dat is een aperte leugen!  Ymere presenteert plannen voor de voorgenomen bouw die voor een groot gedeelte niet binnen de kaders vallen welke door onze zgn. gemeenteraad zijn vastgelegd.  Op het moment dat alerte omwonenden de raad en B&W hierop wijzen, zijn zij de gebeten hond. Overigens, wordt ook hier niet voor het eerst afgeweken van door de raad vastgestelde kaders. Op de voormalige Jan Woudsmaschool locatie en bij de Rabobank locatie worden de vastgestelde bouwkaders ook niet gerespecteerd. 

Met de huidige plannen die er thans bekend zijn zullen de complexen ruim 8 meter breder worden dan de voormalige flat, en anders gepositioneerd worden op het terrein. Dit houdt in dat B&W (en met instemming van de raad) het gepresteerd heeft om het weinige groen welke nog binnen de wijk Hogewey aanwezig is, grotendeels te verkwanselen aan Ymere zonder enige financiële compensatie en zonder dat de direct omwonenden de garantie krijgen dat het wegvallen van ca. 600m2 groen gecompenseerd wordt in de wijk of de directe omgeving. Er vindt een dramatische kaalslag plaats welke onomkeerbaar is. En dit is niet de enige plek in de wijk welke “ontgroend” wordt!

Met de nieuwe bouwregels worden de 3 woontorens bijna net zo hoog als de voormalige Kostverlorenflat, maar wel ruim 8 meter breder! Zowel Ymere als B&W zwijgen hier liever over, en de gemeenteraad kijkt alleen naar de opbrengst: 66 sociale huurwoningen erbij! Nee, gemeenteraad,  het is er niet 66 sociale huurwoningen bij. Verderop in de wijk worden er 28 sociale huurwoningen gesloopt, en komen er maar 8 voor terug. Ook het complex op het winkelcentrum zal geen sociale huurwoningen opleveren. Dus een eenvoudig rekensommetje leert ons dat van de te bouwen 96 woningen op de kostverlorenlocatie er in totaal slechts 46 toegevoegd worden aan de sociale huurwoning voorraad.

De heer Klercq van de huurdersvereniging denkt dat de 66 sociale huurwoningen de ouderen en starters van Weesp zullen helpen. Nou wij hebben nieuws voor u: op het moment dat deze panden er straks staan is het maar afwachten of meer dan 25 % (in casu ca. 15) van deze woningen aan Weespers zullen worden toegewezen.

Wij als omwonenden zijn al die jaren niet serieus genomen door zowel de gemeente als Ymere, omdat het voorgenomen bouwplan koste wat het kost gewoon door moet gaan, zonder alternatieven en met de zoveelste verruiming van de gemeentelijke kaders.’

De vertegenwoordigers van de omwonenden van de Kostverlorenlocatie

Wilt u ook reageren op lokaal nieuws of iets anders delen met de lezers van het WeesperNieuws? Stuur uw bijdrage naar redactie@weespernieuws.nl. De redactie beslist of een ingezonden bijdrage wordt geplaatst.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant