Een sociale caissière – “geen bleu meisje van 16” – mag de tijd nemen voor een gesprekje. Mensen met haast dienen de gewone kassa te gebruiken.

Best gênant, dat de ‘haastkassa’ hier niet de uitzondering betreft.

Boerderijwinkels hebben doorgaans alleen een kletskassa. Die van ons ook: ik kléts wat af. En hoewel ik na onze verhuizing uit Drenthe mijn oude klanten best miste, merk ik dat ik door die praatjes al een band met mijn nieuwe klanten aan het opbouwen ben. Ik ken ze van naam, waar ze vandaan komen en welke boodschappen ze elke week meenemen – vaste klanten hebben vaste gewoonten.

Zo wil klant Marijke elke week een kilo jonge kaas en laat me ondertussen trots haar laatste aanwinst van de Dappermarkt zien. Harry komt voor 6 liter rauwe melk. Daarvoor neemt hij flessen met hele dunne halzen mee – klanten die na hem komen moeten zéker geen haast hebben.

Paul – type sportieve Audi en snelle babbel – komt enkel voor een doos eieren en een liter melk, maar staat rustig een kwartier aan mijn kletskassa. Met Sarah praat ik over de kinderen, met Frank discussieer ik over stikstof.

Het echtpaar De Jong koopt drie melk en vier haasbiefstukken en vertelt daarbij over de reizen die ze als vrijwilliger met gehandicapten maken. Ida haalt wekelijks haar groentetas en vraagt hoe het met de koeien is, Bert vertelt over de repetities voor zijn Kerstproductie. “Doe maar een lekker stuk oude kaas”, beveelt hij tussendoor.

En natuurlijk heb ik dagen dat ik chagrijnig ben, kort geslapen heb. En dat ik ’s ochtends bij het ontbijt merk dat ik geen zin heb om over koetjes en kalfjes te praten.

En toch.

Zodra de eerste klant de drempel overstapt, komt er nieuwe energie binnen. Een leuk verhaal, afleiding, relativering. Interesse, wederzijds. Daarom een oproep aan alle supermarkten: maak van elke kassa een kletskassa. Mensen met haast pakken maar een scanner. En aan alle mensen die aan een praatje over het weer niet genoeg hebben: kom vooral een keertje naar de boerderijwinkel.

Alle columns van Hanna staan in deze handige bundel.