Stel, je maakt een boerenalfabet. Dan zijn dit de A tot en met M.

A: Antibiotica. Is niet verboden op biologische bedrijven, maar mag niet onbeperkt worden toegediend. Volgens de normen mogen dieren die korter dan 1 jaar leven, zoals kippen en varkens, maar 1 keer met medicijnen worden behandeld. Voor langer levende dieren, zoals koeien, geldt dat ze maximaal 3 keer per jaar mogen worden behandeld. Gebeurt het vaker, dan wordt het vlees, de eieren of de melk nog wel verkocht, maar dan niet als biologisch product. In beide gevallen komt de antibiotica niet in het vlees of de melk terecht, omdat er na gebruik een wachttijd moet worden aangehouden. Bij biologisch gehouden vee is de wachttijd twee keer zo lang als bij traditionele bedrijven.

B: Biest. De eerste drie dagen na de bevalling geeft een moederkoe biest. Dit is dikker en geler dan gewone melk en bevat veel afweerstoffen.

C: Kan ik niks bij bedenken, tja. Alleen chocolademelk. Vaak wordt aan kinderen wijsgemaakt dat bruine koeien chocolademelk geven. Was dat maar waar!

D: Dracht. Net als mensen hebben koeien een dracht van negen maanden.

E: Eten. Koeien eten 60 – 80 kilo gras per dag, aangevuld met een klein beetje krachtvoer voor wat extra energie.

F: Fosfaatrechten. Na afschaffing van het melkquotum produceerde de Nederlandse veehouderij in 2015 meer fosfaat dan is toegestaan op basis van Europese afspraken. Daarom is er sinds 1 januari 2018 het stelsel van fosfaatrechten, gebaseerd op het aantal koeien dat de boer op 2 juni 2015 (peildatum) in zijn stal had staan en de hoeveelheid melk die zijn koeien geven. De Groene Griffioen mag jaarlijks 2700 kilo fosfaat produceren.

Niet alleen grasland, wie goed kijkt ziet klavers, bloemen en kruiden

G: Gras. Rondom onze boerderij hebben we 40 hectare aan grasland. Niet alleen gras overigens, wie goed kijkt ziet klavers en verschillende soorten bloemen en kruiden, zoals smalle weegbree, groeien. Goed voor de biodiversiteit!

H: Hartslagen. Het aantal hartslagen van een volwassen rund bedraagt 60 - 64 per minuut en kan het best worden gevoeld aan de onderkant van de onderkaak.

I: Inseminatie. Op De Groene Griffioen maken we gebruik van stier Brinko, die uitstekend ruikt en voelt wanneer een koe tochtig (= vruchtbaar) is. Brinko houdt van de vrouwtjes en beukte onlangs zelfs met zijn kop door een ijzeren hek om bij een tochtige koe te kunnen komen. Daarbij kwam hij vast te zitten en moest hij worden bevrijd met behulp van een autokrik. Richting mensen is Brinko nu nog redelijk rustig. Vanaf 3 jaar worden de meeste stieren echt gevaarlijk en worden ze ingeruild voor een nieuw mannetje (ook om inteelt te voorkomen).

J: Jurre. De leukste boer.

K: Keizersnede. Door de brede bouw van het Montbéliarde koeienras kunnen de kalfjes in de meeste gevallen zelfstandig geboren worden. Anders is dit bij (bijvoorbeeld) vleeskoeien, die zo zijn gefokt dat kalfjes alleen via een keizersnede ter wereld kunnen komen. Let maar eens op als je dikbillen in een weiland ziet staan: ze hebben allemaal aan hun linkerzijkant een ritssluiting.

Boerderijkinderen zijn uitgeroepen tot meest gezonde kinderen

L: Liters water. Koeien drinken 100-120 liter water per dag. Urineren doen ze 10-15 keer.

M: Melk. Onze koeien geven gemiddeld 18 liter per dag. Zelf drinken we deze het liefst rauw: lekker romig. Ook in onze boerderijwinkel is deze per liter verkrijgbaar. Officieel moeten we erbij vermelden dat je de melk voor consumptie moet koken en dat doen we dan ook braaf. Maar onze klanten weten beter. Onlangs zijn boerderijkinderen uitgeroepen tot meest gezonde kinderen. Wij weten wel hoe dat komt…