Waar andere musea in Nederland de deuren op 1 juni alweer mochten openen, moet Museum Weesp de heropening door de coronamaatregelen uitstellen tot 1 juli. Reden hiervoor is de locatie: het stadhuis – waar Museum Weesp op de tweede etage zit – heeft een essentiële functie voor het bestuur van de stad.

Ambtenaren en bestuurders hebben hun werkplek in het stadhuis, de raadszaal zit op de eerste etage en er worden huwelijken voltrokken. Eerst moeten deze essentiële functies ‘coronaproof’ mogelijk zijn voordat het Museum Weesp weer open mag voor publiek. Maar dat is nu bijna zo ver.

Heropening

Vanaf 1 juli is er groen licht voor de heropening van Museum Weesp – zij het alleen op zaterdag en zondag. Conservator Lisette Zijp staat te popelen om het vernieuwde museum aan het publiek te laten zien. “De coronaperiode heeft ons met frisse blik naar het museum doen kijken.”

Lisette vertelt dat er nu een vaste looproute in het museum is, die met duurzame pijlen op de grond wordt aangegeven. Er mogen minder bezoekers tegelijkertijd naar binnen en reserveren vooraf is verplicht. “Het museum is vanaf 4 juli elke zaterdag en zondag open van 10 uur tot 17 uur. Ik zie deze verruimde openingstijden als een grote kans voor Museum Weesp om een diverser publiek kennis met het museum te laten maken.”

'De coronaperiode heeft ons met frisse blik naar het museum doen kijken.'

Tijdens de verplichte sluiting van het museum hebben conservator Lisette Zijp en de vrijwilligers van Museum Weesp niet stilgezeten. Er is achter de schermen hard gewerkt aan een nieuwe vaste tentoonstelling over de geschiedenis van Weesp, een kinderprogramma en een nieuwe wisseltentoonstelling over Jakob Slegt.

Geschiedenis van Weesp in een notendopje

In de oude secretariskamer, de kamer rechts tegenover de trap van waaruit je Museum Weesp betreedt, is een nieuwe tentoonstelling te vinden: een snel overzicht van de geschiedenis van Weesp. Lisette: “De tentoonstellingskamer is maar klein, maar bezoekers kunnen hier veel leren over Weesp, van de vroege prehistorie tot aan de bouw van het stadhuis. Zeg maar de geschiedenis van Weesp in een notendopje.”

Opvallend is dat bij veel items uit de collectie een link wordt gemaakt naar zaken uit het dagelijks leven anno 2020. Zo worden stenen waarmee kinderen in de prehistorie speelden vergeleken met het Minecraft van nu, een collectebusje voor geld staat naast een telefoon waarop de app ‘Tikkie’ geopend is en een ratel (om veel lawaai te maken bij gevaar) komt overeen met NL-Alert noodberichten. “Ik vind het belangrijk dat er altijd een link met vandaag de dag is, zo kun je als bezoeker alles beter plaatsen,” legt Lisette uit.

Jakop Slegt

De nieuwe wisseltentoonstelling in Museum Weesp gaat over pentekenaar Jakop Slegt. Lisette legt uit waarom er voor een expositie over deze Weesper kunstenaar die van 1934 tot 1990 leefde is gekozen: “We wilden dat de nieuwe wisseltentoonstelling met de actualiteit te maken zou hebben. Jakop Slegt maakte veel surrealistische tekeningen en zijn kijk op de wereld is heel bijzonder. Wij vonden dat leuk om juist nu te laten zien, omdat er nu met oog op de coronapandemie ook een beetje een andere kijk op de wereld is.”

'Jakop Slegt verkocht straattekeningen om te overleven, maar dit lukte ternauwernood.'

Lisette wijst naar een foto van Jakop Slegt. “Dit is 'm, een bijzondere man die moeilijk toegankelijk was, behalve voor enkele vrienden. Jakop heeft lange in Amsterdam rondgezworven, hij leefde op straat. Hij maakte straattekeningen van Amsterdam en Weesp. Die verkocht hij om te overleven, maar dit lukte ternauwernood.”

Surrealistische tekeningen

Later woonde Jakop Slegt in Weesp, op de Achtergracht en in de Middenstraat op nummer 11: het huis met de gevelstenen Geloof, Hoop en Liefde. Hier maakte hij tekeningen van surrealistische landschappen en spookachtige visioenen, of ‘zijn eigen wereld’, zoals Lisette het noemt.

“Door dit surrealistische werk is Jakop Slegt bekender geworden. Hij heeft zelfs in het Singer Museum Laren een grote expositie gehad. Voor Museum Weesp hebben we een mooie selectie gemaakt van zowel het surrealistische werk van Slegt, als van zijn straattekeningen. Ook ‘Weesp in de tobbe’, een publiekslieveling en boegbeeld van Weesp, is opgenomen in de expositie.”


'Weesp in de tobbe' van Jakop Slegt is een boegbeeld van Weesp. Ooit kregen werknemers van Van Houten een reproductie van deze pentekening bij hun kerstpakket. Sindsdien is de tekening volgens Lisette Zijp een publiekslieveling.  Afbeelding: Museum Weesp

‘Een eigen kijk op de wereld en op Weesp’

De expositie over Jakop Slegt in Museum Weesp heeft de toepasselijke naam ‘Een eigen kijk op de wereld en op Weesp’ en is te bezoeken van 4 juli a.s. tot 28 februari 2021. Wethouder van kunst en cultuur Leon de Lange noemt het ‘echt een totaal andere wereld waar je instapt’.

Conservator Lisette Zijp voegt daaraan toe: “Het is een bijzondere tentoonstelling. Het surrealistische werk van Jakop Slegt spreekt tot de verbeelding, dat kun je het best met je eigen ogen zien.”

Wil je een kaartje reserveren voor Museum Weesp en de tentoonstelling over Jakop Slegt? Dat kan via de website van Museum Weesp. Daar vind je ook alle informatie over de coronamaatregelen die door het museum zijn getroffen.