Moskee Assoenat staat deze maand in het teken van de ramadan
Moskee Assoenat staat deze maand in het teken van de ramadan Foto: Riz Jongerius

De ramadan is van start gegaan; ramadan mubarak

Mensen

WEESP - De ramadan is van start gegaan. Het is altijd even afwachten wat de exacte datum is. Dit jaar start deze bij zonsondergang op 22 maart. Het vasten begint de ochtend erna, op 23 maart. 

De islamitische kalender werkt op basis van de maan. Dat betekent dat de ramadanmaand pas begint als het eerste streepje van de maan zichtbaar is. Dit verschilt per land en verklaart waarom in het ene land het vasten al is begonnen en het in een ander land een dag later start. Tijdens de ramadan wordt alleen ’s avonds en ’s nachts gegeten. Dit houdt in dat er overdag zelfs geen glas water kan worden gedronken.

Omdat deze periode traditioneel 30 dagen duurt is het vasten rond 20 april weer voorbij. Deze periode wordt afgesloten met het Suikerfeest (Eid-al-Fitr). De ramadan geldt als een van de vijf meest fundamentele religieuze verplichtingen van elke moslim en is bedoeld om de ziel te reinigen en dichter bij Allah te komen. Het is ook een hele sociale periode. De ramadan is een hele sociale periode voor moslims. Ze gaan vaker naar de moskee en organiseren diners met vrienden en familie, ‘iftar’ genaamd .

De eerste dag van de saum (het vasten) wensen moslims elkaar in alle vroegte geluk met het beleven van de vasten. Heb je familie, vrienden, buren, collega’s of kennissen die je op een leuke en respectvolle manier een fijne ramadan wil wensen? Zeg dan ‘ramadan mubarak’ of ‘ramadan kareem’. Dan wens je iemand een gezegende ramadan. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant