Afbeelding

Afsluiten van een zakelijke hypotheek en andere aspecten van een bedrijfspand kopen

Advertorial

Je hebt je oog laten vallen op een bedrijfspand en fantaseert hier al je eigen onderneming in. Dat is het moment om een aantal dingen op een rijtje te zetten voordat je de investering doet. De eerste is natuurlijk ‘kan ik het betalen’, maar voor een succesvol vervolg moet je ook kritisch naar het pand kijken. Een aantal belangrijke aspecten. 

Welke prijsklasse en gebieden

Is er geen geld voor, dan houdt het snel op. Check dus eerst of een zakelijke hypotheek afsluiten enigszins mogelijk is voordat je überhaupt op zoek gaat naar een bedrijfspand. Dat voorkomt teleurstelling en geeft je duidelijkheid welke prijsklasse en gebieden jou de mogelijkheid bieden om je te vestigen. De een geeft de voorkeur aan een gebouw op een industrieterrein langs de ringweg, de ander wil lekker pittoresk in het stadscentrum gaan zitten. Dat ligt natuurlijk aan het soort onderneming. 

Goede volgende vraag: wat wil je er doen?

Je product of dienst geeft je inzicht in het soort pand dat je zoekt. Met pakweg een Banketbakkerij zit je graag in een winkelgebied waar al flink de loop in zit, liefst een oud stadscentrum. Een automonteur zoals Sjaaks Garage, tevens bandenspecialist, heeft vooral praktische eisen zoals bereikbaarheid en ruimte, en niet zozeer authenticiteit. 

Waarom staat iets leeg?

Beiden moeten dus kritisch kijken naar de ligging van het pand, en naar de bedrijven die er voorheen gevestigd waren: waarom staat het eigenlijk leeg? Was het de soort onderneming die niet werkte, bijvoorbeeld een logopediepraktijk voor papegaaien? Alle gekheid op een stokje, het is raadzaam daarover informatie in te winnen. Soms, op onverklaarbare wijze, is er geen enkel bedrijf dat in een bepaald pand lekker loopt. In elke gemeente staat wel zo’n gebouw: kapper, bloemist, telefoonverkoper, ze vonden er stuk voor stuk hun Waterloo. Onderschat nooit de beeldvorming van de locals, volgens wie er misschien een zweem van mislukking om het pand heen hangt. 

Informeer bij de gemeente

Er komen steeds meer eisen op het gebied van duurzaamheid en deze moet je, als het even kan, alvast in je begroting opnemen. Die duurzaamheid slaat behalve op eventuele zonnepanelen en een warmtepomp op de constructie en de omgeving. Dat laatste klinkt moeilijk, maar daarmee bedoelen we: hoe zit de toekomst voor dit gebied eruit als het gaat om bedrijven? Er zijn ook industrieterreinen waar door uiteenlopende omstandigheden veel leegstand is. Je maakt geen goede sier bij afnemers in een spookachtige, desolate omgeving. Informeer daarom bij de betreffende gemeente hierover.

Uit de krant

Uit de krant

Afbeelding
Het laatste jaar van Weesp in cijfers Aantal inwoners van Weesp: 0. En andere opvallende cijfers Algemeen 18 aug, 14:53
Logo
Afbeelding
Help jij een zaterdag mee? Appelplukkers gezocht; ‘Alle voedselbanken in Nederland gaan hiervan profiteren’ Natuur en Milieu 18 aug, 12:45
Afbeelding
Minder kramen op de S&B braderie Algemeen 18 aug, 12:00
Logo
Afbeelding
In Weesp was het dit jaar nog niet raak Zakkenrollers weer actief op festivals en in de winkelstraten Algemeen 18 aug, 10:00
Afbeelding
Masterclass plus twee concerten voor 5 euro Nu ook met Stadspas (Groene Stip) voor maar €5,- naar twee concerten en een masterclass in de Van Houtenkerk Algemeen 18 aug, 08:42
Logo
Afbeelding
Swim to Fight Cancer Muiden ‘Kanker voelt machteloos, nu kunnen we toch iets doen’ Algemeen 17 aug, 14:30
Afbeelding
Vrijwilligers gezocht voor Weesper sportverenigingen Algemeen 17 aug, 11:32
Afbeelding
Waterweekend Muiderslot Algemeen 17 aug, 10:30
Voorproefje WeesperNieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief