Afbeelding
Foto: GroenLinks

Oud-wethouder Miner gaat verder als eenmansfractie

Algemeen

WEESP Maarten Miner wil de opengevallen plek van Carin Ogier in de gemeenteraad innemen. Hij laat weten dat hij als lijsttrekker van GroenLinks bij de laatste raadsverkiezingen de mogelijkheid graag aangrijpt om in de raad plaats te nemen. Hij wordt geen onderdeel van de fractie van GroenLinks, maar gaat het laatste jaar van de gemeente Weesp verder als eenmansfractie. GroenLinks valt daardoor terug van drie naar twee zetels en het college van B en W heeft hierdoor niet langer meer de steun van de meerderheid in de raad.

Gisteren werd Carin Ogier beëdigd als wethouder en opvolger van Maarten Miner. Miner stapte eerder op als wethouder uit onvrede over het standpunt van de fractie van GroenLinks over de windmolens in de Bloemendalerpolder. Na ampel beraad heeft hij besloten nu als raadslid terug te keren.

Twee redenen
Hij geeft twee redenen op om de opengevallen zetel in te nemen. De eerste is dat hij de laatste fase van het bestuurlijk traject dat hij in 2013 is begonnen wil afmaken.

Bom onder coalitie
De tweede reden is meteen een bom onder de coalitie. Miner acht het principieel onjuist dat de Bloemendalerpolder is geschrapt als zoekgebied voor windmolens. “In de motie van begin februari, die onder andere door Groen Links Weesp is opgesteld, zie ik te weinig terug van de idealen die ten grondslag liggen aan mijn raadslidmaatschap voor die partij. Het doel om energieneutraal te zijn in 2030 vereist dat soms lastige keuzes worden gemaakt. De keuze om daarvoor weg te lopen en zelfs het laatst overgeblevenen zoekgebied voor wind te schrappen achtte en acht ik principieel onjuist”, laat hij daarover weten.

Via een brief aan de gemeente Weesp heeft Maarten Miner gisteren (vrijdag 12 maart) laten weten dat hij de vrijgekomen zetel van GroenLinks Weesp inneemt en verder gaat als eenmansfractie. Deze zetel was vrijgekomen omdat Carin Ogier op donderdag 11 maart tot wethouder is geïnstalleerd nadat Maarten eerder was opgestapt als wethouder. Het besluit om de vrijgekomen raadszetel in te nemen, heeft hij genomen zonder overleg en zonder ons hierover vooraf te informeren. Het besluit gaat ook in tegen eerder gemaakte afspraken tussen Maarten en GroenLinks waarin Maarten heeft verklaard de zetel terug te geven bij het verlaten van GroenLinks. Het stelt ons teleur dat Maarten deze afspraak nu niet na lijkt te komen en hebben daarom gisteren een moreel appel op hem gedaan. We begrijpen zijn wil om betrokken te blijven maar hopen van harte dat hij inziet dat dit niet in het belang van GroenLinks is en op zijn besluit terugkomt.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant