Afbeelding
Foto: Frenk Volt

Waterweekend Muiderslot

Algemeen

In het weekend van 20 en 21 augustus organiseert het Muiderslot het waterweekend. Op zaterdag en zondag zijn er meerdere activiteiten voor jong en oud.

Het Muiderslot wordt al ruim 700 jaar omringd door water. Ook is het onderdeel van de Hollandse Waterlinies en van de Stelling van Amsterdam, allebei UNESCO Werelderfgoed. Maar was dat water nou een vriend of een vijand voor het kasteel? Je komt het allemaal te weten tijdens een bezoekje aan het Waterschildpaviljoen achter het Muiderslot. Of door mee te doen met een van de vele wateractiviteiten. Zo zijn er waterrondleidingen waarbij je droge voeten houdt, maar er zijn ook activiteiten waarbij je kleddernat kunt worden, zoals suptours over de vestinggracht of waterspellen. En op zondag stelt het Waternet speciaal voor bezoekers van het Muiderslot de deur van de damsluis de Stenen Beer open.

Natte voetentour

Het Muiderslot is de oudste waterburcht van Nederland: een kasteel dat ‘met z’n voeten’ in het water staat. Het is niet voor niets gebouwd op deze strategische plek: hier kwamen de rivier de Vecht en de voormalige Zuiderzee (nu het IJmeer) bij elkaar. Tijdens de suptour vertelt de rondleider je er van alles over. Het suppen is geschikt voor deelnemers vanaf 12 jaar met zwemdiploma. Ervaring met de sup is niet nodig. Reserveer hier je kaartje voor de suptour.

Droge voetentour

Blijf je liever op het vasteland? Ga dan mee met een van onze rondleiders over de vestingwallen. Tijdens een watertour hoor je alles over wonen in een waterburcht door de jaren heen. Deze rondleiding is vooral leuk voor volwassenen. Reserveren voor de watertour kan hier.

Stenen Beer speciaal open op zondag

Bij het Muiderslot staat een dam, de Stenen Beer, die vroeger werd gebruikt om het kasteel te verdedigen. Je kon er namelijk de polder mee onder water zetten zodat de vijand niet dichtbij kon komen. Tegenwoordig gebruikt het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht de dam om, als dat nodig is, water in de Naardertrekvaart te laten lopen. De dam is hol en op zondag 21 augustus staat de deur speciaal open voor bezoekers van het Muiderslot en kan je binnenin een kijkje nemen tussen 11.30 en 14.30 uur.

Waterspellen voor kids

Voor kinderen is er ook heel veel leuks te doen tijdens het waterweekend bij het Muiderslot! Er is een ‘waterbox’ waar kids leuke proefjes mee kunnen doen. Ook is er een watersafari door de tuinen en over de vestingwallen. Met een schepnet en een vergrootglas verken je de omgeving van het Muiderslot. Leuk voor kids tussen 6 en 11 jaar. De watersafari kun je hier reserveren.

Of haal de kunstenaar in jezelf naar boven, want we gaan schilderen met aquarel (waterverf) in de kasteeltuinen, met water en natuur als inspiratie.

Aan het einde van de dag gaan we lekker plastic soep vissen: met een bootje of een sup in de slotgracht. Als je durft, mag je mee komen vissen!

Zomervakantie

Ook de rest van de zomervakantie is er van alles te doen en beleven bij het Muiderslot. Zo kun je komen kamperen, zijn er allerlei activiteiten in de tuinen en kun je meedoen aan workshops. Kijk voor een overzicht van alle activiteiten op: muiderslot.nl/zomervakantie.

Praktische informatie

Het Muiderslot is elke dag geopend van 10 tot 17 uur, ook op alle feestdagen. Kaartjes voor entree museum en de extra activiteiten zijn te koop via muiderslot.nl of aan de kassa.

De wateractiviteiten worden georganiseerd in samenwerking met Waterschap Amstel, Gooi en Vecht.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je lidmaatschap.

Uit de krant

Voorproefje WeesperNieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief