Protest in Driemond tegen de mogelijke komst van windturbines vlakbij Driemond en Weesp.
Protest in Driemond tegen de mogelijke komst van windturbines vlakbij Driemond en Weesp. Foto: Gaby Troost

Diemen zet volgende stappen in zoekproces windmolens

Algemeen

DRIEMOND De gemeente Diemen gaat met een milieueffectrapport (MER) een volgende stap zetten in het zoekproces naar plaatsingsmogelijkheden voor windmolens. 

Diemen zoekt in het kader van de Regionale energiestrategie (RES) in samenspraak met inwoners, buurgemeenten, bedrijven en andere belanghebbenden naar geschikte locaties voor windturbines. Inmiddels zijn er wat dat betreft nog vijf plekken in beeld. waarvan één aan de rand van het Diemerbos bij het Amsterdam-Rijnkanaal, in het zichtveld van Weesp.
Diemen vindt het belangrijk dat de resultaten van het MER een rol spelen in het maatschappelijke debat over het opwekken van windenergie in Diemen en biedt dus ruimte voor informatie en participatie. Adviesbureau Antea Group gaat het MER voor Diemen opstellen.

Er is nog niet besloten of er daadwerkelijk windturbines komen in Diemen. Voor een weloverwogen besluit of en waar windturbines op het grondgebied van Diemen gerealiseerd mogen worden, is het van belang om de effecten op de omgeving nader in kaart te brengen via een milieueffectrapportage. Het gaat dan onder andere over ecologie en landschap, maar ook over gezondheidsaspecten zoals slagschaduw, geluid en lichthinder. Tevens geeft het MER een stevige juridische basis voor vervolgtrajecten en voor het opnemen van windlocaties in de omgevingsvisie.

Notitie Reikwijdte en Detailniveau

De start van de MER-procedure begint met een Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD). In deze notitie staan de uitgangspunten, de te onderzoeken milieuaspecten en de wijze van onderzoek. Het college van B en W geeft deze NRD vrij voor inspraak op 23 september. Daarna ligt de notitie zes weken ter inzage op het gemeentehuis en wordt deze gepubliceerd op www.diemen.nl/res. In die periode kan iedereen zienswijzen indienen op de reikwijdte en het detailniveau van het milieuonderzoek. Daarnaast raadpleegt de gemeente betrokken bestuursorganen zoals de gemeenten Amsterdam en Gooise Meren en de provincie Noord-Holland. De zienswijzen worden meegenomen bij het opstellen van het MER.

Participatie

De gemeente Diemen  wil zorgen onder inwoners over mogelijke plaatsing van windturbines serieus nemen en bewoners en belanghebbenden actief bij het milieuonderzoek betrekken. Voor iedereen die nadere informatie over de NRD wil, organiseert de gemeente dan ook een informatieavond. Deze inloopavond vindt plaats op woensdag 12 oktober, 19:30 uur in het gemeentehuis. Halverwege het onderzoek en bij de afronding van het MER worden ook weer dergelijke bijeenkomsten voor inwoners georganiseerd.

Vervolgproces

Als de inspraak over deze NRD is afgerond, start adviesbureau Antea Group met de onderzoeken en het opstellen van het MER. De verwachting is dat dat in de eerste helft van 2023 klaar is. Het rapport zal dan zes weken ter inzage liggen en daarop kunnen opnieuw zienswijzen worden ingediend. Dan brengt ook de onafhankelijke commissie MER een advies uit over het rapport. Het MER zal dan de basis zijn voor een besluit van de gemeenteraad over de vraag óf en zo ja, waar ontwikkeling van windturbines in Diemen gewenst is.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant