Impressie van het langzaam-rijden-ontwerp.
Impressie van het langzaam-rijden-ontwerp.

Provincie rekent op hoffelijk voorrangsgedrag

Buurt / wijk

DRIEMOND - Veel inwoners van Driemond keren zich tegen de voorgenomen herinrichting van het kruispunt op de N236 bij Driemond. Ze vrezen ongelukken als het plan wordt uitgevoerd. Wat is de provincie precies van plan? 

De huidige situatie is zo dat het complete doorgaande verkeer tot stilstand moet komen als er een automobilist of fietser Driemond wil uitrijden: de stoplichten op de N236 springen dan in alle richtingen op rood. Op drukke momenten leidt dat tot opstoppingen en soms lange files.

Langzamer rijden
De provincie denkt dat het zonder stoplichten kan. Niet met een rotonde, want daarvoor is te weinig ruimte. Maar wel met een zogeheten 'langzaam-rijden-ontwerp'. Dat zorgt volgens verkeersdeskundigen voor een vlotte én veilige doorstroming van het autoverkeer. Voor voetgangers en fietsers blijven er stoplichten.

De provincie: "De inrichting van de weg, met onder meer drempels en een slinger in de weg, dwingt het doorgaand verkeer langzamer te rijden. Automobilisten zijn hierdoor alerter op fietsers en voetgangers, wat de veiligheid bevordert. Ook zal er hoffelijk voorrangsgedrag ontstaan, waardoor verkeer vanuit het Zandpad en Gein-Noord en Gein-Zuid gemakkelijker kan instromen. Dit bevordert de doorstroming."

Veiligheid
Maar Driemond gelooft niet in die hoffelijkheid. "Dat je doorstroming wil is logisch, maar niet in ruil voor de veiligheid van 2000 inwoners. Iedereen die vóór deze kruising is zonder stoplichten heeft de eerste dode op zijn geweten", zegt Simon Smit, een van de vele Driemonders die zich tegen de plannen keert.

Lees verder in de digitale editie



Zie ook Driemonders vrezen weghalen stoplicht

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant