Yvette Demarteau (links) en Sanne Deurloo zijn de initiatiefnemers van BuurtBuik Weesp.
Yvette Demarteau (links) en Sanne Deurloo zijn de initiatiefnemers van BuurtBuik Weesp. Foto: Nora Schenk

Gratis driegangenmenu bij BuurtBuik

Buurt & wijk

WEESP De buurt verbinden door samen een maaltijd te koken van gered (lokaal) voedsel. Dat gaat BuurtBuik Weesp wekelijks in de kantine van FC Weesp doen. Aanstaande 20 december is de eerste editie en iedereen die wil mag gratis mee-eten met het driegangenmenu. Dat is toch de ultieme kerstgedachte?

“Met BuurtBuik willen we Weespers verbinden. Niet alleen bewoners, ook (horeca-) ondernemers en winkeliers,” legt Yvette Demarteau uit. Zij is samen met Sanne Deurloo de initiatiefnemer van BuurtBuik Weesp. “En we willen tegelijkertijd voedselverspilling tegengaan. Met overgebleven voedsel van winkels, horecazaken, bedrijfskantines en bedrijven gaan we gezonde maaltijden koken. En iedereen die wil kan gratis aanschuiven om mee te eten.”

Tegen voedselverspilling

Op dinsdag 20 december opent BuurtBuik Weesp voor het eerst haar deuren bij FC Weesp. Vanaf 17.30 uur is iedereen die mee wil eten welkom in de kantine van de Weesper voetbalclub. Yvette vertelt dat ze er veel zin in heeft. “We hebben nog genoeg te doen de komende tien dagen, maar het enthousiasme van de Weespers werkt aanstekelijk. We hebben al best wat aanmeldingen van mensen die willen helpen. Op 20 december zijn we met ongeveer tien vrijwilligers.”

Niet alleen helpende handen hebben zich bij BuurtBuik aangemeld, ook lokale ondernemers, supermarkten en bedrijven dragen een steentje bij. “Het doel BuurtBuik is naast verbinden ook het tegengaan van voedselverspilling,” verduidelijkt Yvette. “Voor veel ondernemers is dit gelukkig niet aan de orde van de dag.”

Ze vertelt dat Vers aan de Vecht, Slagerij van Donk, Ons Backhuys, Bakkerij Cor Muhl, Pronk Kaas, Nelis’ IJssalon, Boz Versmarkt, Albert Heijn Achtergracht, DekaMarkt, Moekes Maaltijd en Marley Spoon hebben toegezegd BuurtBuik te willen steunen. Sommige wekelijks, sommige door een eenmalige donatie te doen. “Daar zijn we ontzettend blij mee!”

‘Heb je wat over? We halen het op’

“We mogen de donaties van onze non-food partners natuurlijk niet vergeten. Van HRIF hebben we veel borden en bestek ontvangen, best cruciaal voor een kookavond.” Yvette lacht. “En de Kringloper steunt ons door vijftig procent korting te geven op keukenspullen. Wij zijn ook heel blij met de rol die de Vrijwilligerscentrale Weesp speelt. Zij helpen ons onder andere met het uitbreiden van ons netwerk en de werving van vrijwilligers.”

De initiatiefneemster legt uit dat de vrijwilligers van BuurtBuik Weesp de producten en ingrediënten ophalen bij de partners. “Dat maakt het dus laagdrempelig voor ondernemers en winkels om hun overgebleven producten te doneren. En we kunnen nog wel wat partners gebruiken, want vanaf januari is er elke dinsdagavond een BuurtBuik-maaltijd bij FC Weesp. Dus hierbij een oproep voor lokale ondernemers, supermarkten en bedrijven: Heb je ingrediënten of producten over? Laat het ons weten. We koken er dan met alle liefde een driegangendiner van voor de buurt.”

Heb je zin om op 20 december 2022 mee te eten met BuurtBuik? Dat mag! Het is gratis en aanmelden is niet nodig. Je bent vanaf 17.30 uur van harte welkom in de kantine van FC Weesp. Voor meer informatie kijk je op www.buurtbuik.nl.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant