Afbeelding
Column

Buurman Beton

Mensen

Iets minder Ajax-fans om me heen. Daar hoopte ik heimelijk op toen ik van Amsterdam naar Weesp verhuisde. Maar helaas. Weespers mogen dan sceptisch staan tegenover Amsterdam, een andere voetbalclub dan Ajax lijken ze niet te overwegen.  

Daarom vanuit vijandelijk gebied een bekentenis: ik heb het niet zo op Ajax. Sinds mijn prille jeugd is AZ mijn club. Maar ook in Weesp leek er dus weinig anders op te zitten dan mijn clubliefde in eenzaamheid te belijden. 

Tot die ene magische middag een paar jaar geleden, waarop ik een straat verderop ineens iemand zag lopen die belachelijk veel op Ron Vlaar leek. Geen seconde bedacht ik me dat het hem ook weleens echt kon zijn. Ron voetbalde nog bij AZ, wat had die nou in Weesp te zoeken?

Het maffe was dat Ron toen al bij ons thuis op de koelkast hing. Opgeplakt meteen nadat ik zijn exemplaar had aangetroffen in een pakje voetbalplaatjes van de supermarkt. Een prachtige aanleiding om mijn toen 2-jarige zoon Phil van alles te leren over Ron.

Over zijn bijnaam Ron Beton. Over hoe hij ooit Messi - de beste voetballer ter wereld - van de mat speelde. Over het liedje dat AZ-fans voor hem zongen: ‘tetetetèèè, Ronnie Vláár!’- op de tune van tv-programma The A-Team. Samen zongen we het vaak op de fiets, als we door de straat reden. Zelfs door zijn straat, want het bleek hem natuurlijk wel echt te zijn.

Bij Phil, inmiddels 6 jaar oud, heeft de nabijheid van de AZ-held niet helemaal uitgepakt zoals ik had gehoopt. Hij lijkt voor Ajax te kiezen, al was het om maar om mij te stangen. Daar kan zelfs twee keer winst dit seizoen van AZ op Ajax (ik stang graag terug) vrees ik niets aan veranderen.

Tijdens de voetbaltraining van Phil en zijn leeftijdsgenootjes helpen er elke week wat ouders. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is, komt Ron ook regelmatig helpen. De meeste kinderen zien gewoon een helpende vader. De meeste ouders zien, iets minder gewoon, een ex-international naast ze.

Dat zie ik ook allemaal. Maar daarbij zie ik om zijn imposante bovenbenen een trainingsbroek met daarop discreet doch onmiskenbaar het AZ-logo. Terugkerend moment van besef: ik ben bepaald niet de enige AZ-fan in Weesp.

Paul de Lange is communicatieadviseur. Eerder was hij columnist voor Nu.nl en Het Parool. Volgende week: Jackie June ter Heide.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant