Irit
Irit Foto: Copyrights Rogier Veldman
Vacaturenieuws

‘Ik ben geworden wie ik wil zijn’

Vacaturenieuws

Van een baan in de sales naar het onderwijs. Irit Rossberg, leerkracht groep 3/4 op de Paulusschool in Hilversum, deed de pabo op haar 36ste. In plaats van haar werk in de sales besloot ze een baan te zoeken met meer maatschappelijke relevantie. “Het is gewoon heel erg leuk om kinderen te leren lezen, rekenen en schrijven.”

Toen Irit van de havo kwam ging ze juist niet het onderwijs in, want ‘dat deed iedereen al’. Toch bleef het idee sluimeren. Op het moment dat haar zoon naar school ging, kwam de ommekeer alsnog: ze wilde tóch het onderwijs in! Irit koos voor een zijinstroomtraject bij Alberdingk Thijm Scholen. In tweeëneenhalf jaar deed ze de versnelde pabo in deeltijd naast haar werk bij de STER. “Ik ging twee avonden naar school, werkte drie dagen en liep een dag stage. Het was pittig, maar ik kreeg er zo veel energie van! Bovendien is er veel begeleiding vanuit Alberdingk Thijm Scholen, dat helpt enorm.”

Uitgebreid oriëntatietraject
Wie overweegt leerkracht te worden doorloopt eerst een uitgebreid oriëntatietraject om te onderzoeken of het vak echt bij hem of haar past. Dit bestaat uit een oriënterend gesprek, meelopen op een school, een verdiepend gesprek met collega’s uit het werkveld en deelname aan de Onderwijsproef, een spoedcursus over de basisbeginselen van het lesgeven en stagelopen. Pas daarna volgen de toelatings- en de opleidingsfase. De toelatingsfase bestaat uit een geschiktheidsonderzoek van negen weken van de Hogeschool Utrecht. Na het positief afronden hiervan komen zijinstromers in dienst van Alberdingk Thijm Scholen. Ze gaan werken als leerkracht of als leerkrachtondersteuner terwijl ze tegelijkertijd een opleiding volgen. Hoe kijkt Irit daarop terug? “Studeren op je negentiende en op latere leeftijd is een wereld van verschil. Je leert omdat je iets echt wilt weten en dat maakt het zo veel leuker. Ik ben geworden wie ik wil zijn. Dus ja, ik ben heel enthousiast!”

Ook werken in het onderwijs?
Kijk voor meer informatie over zijinstroom én de leukste onderwijsbanen in het Gooi op werkenbijatscholen.nl. Op 18 januari 2024 is er om 19.30 uur een informatieavond over zijinstroom op basisschool de Wilgetoren, Kamerlingh Onnesweg 2 in Hilversum. Hou het nieuws op atscholen.nl en onze socials in de gaten!

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant