Afbeelding

Crematorium van de baan

Algemeen

WEESP - Er komt geen crematorium aan de Utrechtseweg. De gemeenteraad heeft het voorstel donderdag met een nipte meerderheid van 9 tegen 8 verworpen. Vanaf de publieke tribune, vol met tegenstanders van het crematorium, klonk een luid applaus. Lachend en elkaar feliciterend liepen de buurtbewoners na het besluit de raadszaal uit.

Het plan voor een crematorium werd opnieuw in stemming gebracht omdat de stemmen eind september staakten. Toen stemde Marjan Everts als enige van de coalitie tegen het collegevoorstel. Haar partij CDA was daar niet gelukkig mee en gaf aan te zullen proberen het raadslid op andere gedachten te brengen. De partij kon zich niet aan de gedachte onttrekken dat Everts aanstaande verhuizing naar de Utrechtseweg met haar tegenstem te maken had. Ondanks deze verdenkingen stemde Everts opnieuw tegen. In een verklaring legde ze uit een zorgvuldige afweging te hebben gemaakt voor het publieke belang. Tineke Booij, door wiens afwezigheid er vorige keer geen meerderheid voor of tegen ontstond, was er dit keer wel. Zij stemde net als haar fractieleden tegen. Ook Samir Rahmouni, die eerst niet en toen weer welkom was om als raadslid aan de vergadering deel te nemen, stemde tegen. Voor het stemmen merkte de DEP’er nog op als geen ander te beseffen hoe belangrijk een raadszetel is en hoeveel invloed één stem kan hebben. 

De raad verwierp ook een amendement op het voorstel, waarin D66 en de VVD bepaalde voorwaarden stelden aan de komst van een crematorium. Hiermee hoopten zij bij andere fracties twijfels weg te nemen. Maar onder meer de WSP en GroenLinks hadden daar zo weinig vertrouwen in, dat ook dit voorstel het niet haalde.

Charles Benschop van uitvaartonderneming Myosotis is teleurgesteld. “Dit is erg spijtig, maar we nemen ons verlies.” Hij was samen met Dela de initiatiefnemer van het plan. Volgens hem is er in Weesp en de directe omgeving grote behoefte aan een crematorium. Stichting Weesp Tegen Crematorium heeft daar altijd aan getwijfeld en ook de raad is onvoldoende overtuigd van het nut en de noodzaak.

 

 

CDA-raadslid Marian Everts stemt, net zoals vorige keer, tegen
Ook buiten de raadszaal was het druk
Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant