Afbeelding
Advertentie

Voorkom werkuitval, laat preventie voor u werken

Algemeen

Als werkgever wilt u natuurlijk werkuitval onder medewerkers zoveel mogelijk voorkomen. Een zieke werknemer brengt veel extra kosten met zich mee, al snel zo een tweeënhalf keer zoveel als debbrutoloonkosten. Die extra kosten zijn: de kosten door vervanging, omzetverlies, hogere werkdruk bij collega's, verhoging van de WIA-premies (bij een niet-succesvolle re-integratie) en in het ergste geval loonsancties van het UWV. Gelukkig kunt u dergelijke kosten voorkomen en beperken met een gerichte strategie voor preventie, zodat begeleiding door een bedrijfsarts niet nodig is.

Laat preventie voor u werken
Een goede preventie vraagt om een goed doordacht plan. Dit behelst veel meer verder dan alleen betrokkenheid tonen, of positief communiceren op de werkvloer. Plangerichte preventie houdt rekening met alle aspecten die belangrijk zijn voor een prettig functioneren van medewerkers. Hierbij verdienen diverse punten speciale aandacht. Denk hierbij aan de balans tussen werk en privé, persoonlijke levensstijl, ambities en de gezondheid van de werknemer.

Ook spelen arbeidsomstandigheden, arbeidsverwachtingen en werknemersverplichtingen een belangrijke rol. Al deze aspecten verschillen per organisatie, maar vaak ook tussen verschillende teams en vestigingen
binnen hetzelfde bedrijf. Zo kan het voorkomen dat medewerkers van bepaalde afdelingen minder snel ziek worden, en ook nog eens sneller aan het werk kunnen. Als u deze elementen binnen uw organisatie meet, verwerkt en analyseert, dan laat u preventie werken. 

Meerwaarde voor werknemer én werkgever
Preventief beleid met een goed uitgezet loopbaanbeleid is ook voor de werknemer van bijzondere meerwaarde en dus niet alleen van waarde voor de werkgever. Bij de werknemer moet het gevoel leven dat gezond en gelukkig werken altijd beter is dan ziek thuis zitten. Immers ervaart ook de werknemer financieel nadeel en onzekerheid over de toekomst. 

Loonsanctie voorkomen
Als werkgever moet u een loonsanctie opleggen aan de werknemer als die onvoldoende meewerkt aan zijn of haar re-integratie, de voorschriften niet opvolgt, herstel belemmert, onbereikbaar is, het spreekuur van de arbodienst niet bezoekt, geen passend werk accepteert, of weigert een Plan van Aanpak op te stellen of te evalueren. Anders loopt u zelf risico op loonsanctie van het UWV. Het is dus zaak zelf de regie te behouden over uw bedrijfsvoering, te beginnen én eindigen met professionele preventie, gebaseerd op deskundigheid en jarenlange ervaring.

Professionele hulp
Bent u op zoek naar een arbodienstverlener? Arbodienst Preventix is een gecertificeerde arbodienst met een landelijke dekking. U kunt bij ons terecht voor alle vormen van begeleiding door een bedrijfsarts. Verzuimbegeleiding is een belangrijk onderdeel van onze dienstverlening. Daarnaast bent u bij ons ook aan het juiste adres voor een preventiecheck, Periodiek Medisch Onderzoek, Risico-inventarisatie & Evaluatie, Keuringen, Arbeidsdeskundig advies, trainingen en cursussen en psychosociale begeleiding.

Wij werken met vaste teams bestaande uit twee bedrijfsartsen en twee re-integratie adviseurs. Dit zorgt voor een betere communicatie tussen alle betrokken partijen. Het voordeel is meer inzicht in uw organisatie en zo betere preventieve verzuimbegeleiding.

Vrijblijvend advies in Weesp?
Voor meer informatie kunt u terecht op onze geheel vernieuwde website. Hier staan al onze diensten heel overzichtelijk vermeldt. U bent van harte welkom voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Onze dichtstbijzijnde vestigingen in de buurt van Weesp, zijn onze kantoren in Amsterdam en Diemen. Neem contact op via het contactformulier en wij mailen u zo spoedig mogelijk terug.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant