Afbeelding

RIVM onderzoekt gedrag bij bestrijding coronavirus

Algemeen Corona

REGIO - De GGD Gooi en Vechtstreek voert, in opdracht van het RIVM en GGD GHOR Nederland en de wetenschappelijke adviesraad van het RIVM onder de inwoners in de regio 't Gooi en de Vechtstreek een gedragsonderzoek uit naar de bestrijding van het coronavirus.

De overheid roept iedereen op om zich te blijven houden aan de RIVM-maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Het onderzoek gaat over het gedrag van de mensen, wat zij vinden van de gedragsmaatregelen van de overheid en hoe het fysiek, mentaal en sociaal met hen gaat in Nederland in dit coronatijdperk. RIVM: "Als we weten waarom mensen zich op een bepaalde manier gedragen, wat hun drijfveren en behoeften zijn, en hoe het met ze gaat dan kan de overheid daar beleid op ontwikkelen."

Communicatie
Zo kijkt de overheid naar beleid dat helpt om de verspreiding van het coronavirus te beperken en stelt daarvoor gedragsmaatregelen vast. Communicatie speelt daarbij ook een belangrijke rol. "We onderzoeken daarom onder andere of de communicatie goed en effectief is, of dat we iets moeten aanpassen. En ook wat het effect van de maatregelen is op gezondheid en welzijn van iedereen. Hoe beter we dit alles weten, ook vanuit gedragswetenschappelijk perspectief, hoe beter we in Nederland met elkaar het virus onder controle kunnen krijgen", licht het RIVM toe.

Maatregelen
Over welk gedrag gaat het onderzoek? Het advies luidt dat mensen nu bijvoorbeeld regelmatig voor 20 seconden hun handen wassen en altijd minimaal anderhalve meter afstand houden van elkaar. Maar lukt dat ook? Wat doen maatregelen zoals zoveel mogelijk thuisblijven met hoe mensen zich voelen? "Dat willen we graag weten. In het onderzoek stellen we daarom vragen die met ons gedrag te maken hebben."

Het onderzoek is te vinden op de website van de GGD in de weblog Corona, www.ggdgv.nl. Het RIVM verwacht de eerste uitkomsten in mei. Meer informatie over het gedragsonderzoek staat hier.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant