Afbeelding

Carillon afgestemd op troonswisseling

Algemeen

WEESP - Speciaal voor de troonswisseling op 30 april speelt het carillon van de Grote Kerk de komende maanden koninklijke liedjes. Beiaardier Bauke Reitsma heeft het programma afgestemd op de inhuldiging van Koning Willem-Alexander.

Op het uur klinkt de opening van het Kyrie uit de Krönungsmesse van Mozart. Deze compositie klonk in 1791 bij de kroning van Keizer Leopold II tot Koning van Bohemen. Om kwart over klinkt de eerste regel van het Wilhelmus en op het half uur de : 'Domine salvam fac Reginam (Regem) nostram', vertaald: 'Heer, zegen onze Koningin (Koning)'. Deze compositie van A. Giesen werd door de Maastreechter Staar gezongen bij de inhuldiging van Koningin Beatrix in 1980.

Om kwart voor klinkt de eerste regel van de Geneefse melodie van Psalm 72 'Geef, Heer, de Koning Uwe rechten'. Hier klinkt Oranje Boven in. 

Op 30 april, van 19.30 tot 20.30 uur, zal Reitsma een 'koninklijk programma' laten horen tijdens een feestelijke beiaardbespeling georganiseerd door de Weesper Beiaardkring.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant