Trompettist Guido Former kondigt twee minuten stilte aan
Trompettist Guido Former kondigt twee minuten stilte aan

Grote opkomst bij Dodenherdenking

Algemeen

WEESP – Veel Weespers kwamen zaterdagavond naar de Dodenherdenking aan de Ossenmarkt. Precies om half acht kwam de stille tocht vanaf de synagoge de brug over en startte de herdenkingsplechtigheid. Na de twee minuten stilte volgden de kranslegging door burgemeester Horseling en zijn echtgenote en door de Stichting Nationale Herdenkingen Weesp. Het was de eerste keer dat Weespers kennis konden maken met het in ere herstelde oorlogsmonument.

Omlijst door fel zonlicht hield eerst een viertal leerlingen van het Vechtstede College een voordracht over het belang dat alle mensen gelijk zijn. Corry Alberts van Stichting Nationale Herdenkingen Weesp droeg het gedicht 'Tot de doden' voor van Ed Hoornik. Burgemeester Horseling benadrukte in zijn voordracht dat oorlogen helaas ook in deze tijd nog steeds voortduren, met Syrië als triest voorbeeld.

Na de kranslegging door de burgemeester en Stichting Nationale Herdenkingen Weesp volgden andere Weespers met bloemleggingen, waaronder de Vrouwen van Weesp.

Het monument aan de Ossenmarkt stond dit jaar voor het eerst na haar plaatsing in 1955 op de wijze zoals haar maakster kunstenares Buma het bedoeld had. De 95-jarige beeldhouwster was aanwezig bij de herdenking. Weesper landschapsarchitect Niek Roozen nam de herinrichting van het oorlogsmonument voor zijn rekening.

 

Grote opkomst bij Dodenherdenking
Stille tocht wordt begeleid door trommelaars van De Adelaar
Leerlingen Vechtstede College geven voordracht
Corry Alberts draagt gedicht 'Tot de doden' voor
Kranslegging door burgemeester Horseling en echtgenote
Bloemen ter herdenking
Kunstenares Buma woont herdenking bij
Afbeelding
Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant