Afbeelding
Foto: WeesperNieuws
Ingezonden

‘Het verraad van de wethouder’

Algemeen

WEESP Lezer Jan Willem de Jong reageert met een ingezonden brief op het nieuws dat BPD de woningen van de Weesperschool in theorie allemaal in de verkoop kan doen.

Er dient binnen dit plangebied betaalbare huisvesting voor jongeren gerealiseerd te worden. Minimaal 3/4 van het woningbouwprogramma dient te voorzien in sociale huurwoningen. Een aanzienlijk deel daarvan voor jongeren tot 23 jaar met een nominale huurwaarde van € 414,02 of betaalbare koop (met een maximum prijs van € 140.000,-- v.o.n. en een anti speculatiebeding). Daarnaast moeten er - binnen deze 3/4 - ook sociale huurwoningen voor ouderen gerealiseerd worden. Hierbij denken wij aan een verhouding van 75% jongerenhuisvesting en 25% voor ouderen.

In het raadsbesluit wordt duidelijk een groot belang gehecht aan de oplossing van het woningtekort voor de starters. Met name sociale huurwoningen. Dit heeft de gehele periode ook als een rode draad door de discussies in de raad gelopen. Volgens bijna alle raadsleden was de Weesperschool een slecht plan. Maar starters benadelen was zo mogelijk nog slechter. Het dreigement van de wethouder voor de consequenties speelde natuurlijk ook mee.

Het jongste artikel in het WeesperNieuws laat echter zien dat het getekende contract, zomer 2018, geen clausule bevatte dat BPD een minimaal aantal sociale huurwoningen moet opleveren. Dit contract heeft al die tijd in de la van de wethouder gelegen. Tijdens de hele discussie was hij de enige die het wist. Maar hij heeft het al die tijd voor zich gehouden. De raadsleden waren steeds in de veronderstelling dat er sociale woningbouw zou plaatsvinden. Dat speelde een zeer belangrijke rol bij de keuze van de voorstemmers tot wijziging van het bestemmingsplan.

Projectontwikkelaars verdienen niets tot heel weinig aan sociale woningbouw. Daarom heeft de huidige wethouder, een goede bekende in de wereld van de projectontwikkelaars, indertijd BPD de helpende hand toegereikt door de clausule uit het contract te laten. Het raadsbesluit naast zich neer te leggen en daarmee verraad plegend ten opzichte van de starters op zoek naar een betaalbare, goedkope, woning. Een gebroken verkiezingsbelofte.’

Ook reageren op lokaal nieuws? Stuur uw beknopte bijdrage, bij voorkeur met een foto van de kwestie/situatie, naar redactie@weespernieuws.nl. De redactie beslist of een ingezonden brief wordt geplaatst.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant