Afbeelding
Liveblog

Weesperbrug wordt vervangen

Algemeen

WEESP - De Weesperbrug tussen Weesp en Driemond wordt vanavond vervangen. De hele operatie is te volgen via dit liveblog. Dubbelklik hier voor de livestream.

[01:00] Dit weblog sluit nu. Hieronder nog wat laatste foto's. De livestream blijft nog een tijdje in de lucht. Het Amsterdam-Rijnkanaal gaat vannacht rond 4.00 uur weer open voor de scheepvaart. Maandagochtend vanaf 6.00 uur is de nieuwe Weesperbrug begaanbaar voor verkeer. [00:42] De nieuwe brug is lichter grijs dan de oude brug. De brug is breder in centimeters, maar ook optisch zullen automobilisten en fietsers meer ruimte ervaren. Dat komt onder meer doordat weggebruikers aan weerszijden goed zicht hebben op het kanaal.  

[00:31] De nieuwe Weesperbrug lijkt voor het oog al op aardig op zijn plek te liggen, maar het zal nog een tijdje duren voordat de brug zich echt in de juiste positie bevindt. Het manoeuvreren en positioneren is volgens Rijkswaterstaat een heel secuur werkje. 

[00:24] Tientallen mensen zijn teruggegaan naar de Kanaaldijk om het plaatsen van de nieuwe brug te volgen. Meteen nadat de laatste boot was gepasseerd, begon het indraaien. 

[00:03] Fase 2 is van gestart gegaan. De nieuwe brug wordt in positie gebracht. 

[23:45] Het is wachten tot fase 2 van start gaat: het invaren van de nieuwe brug. Op de brug en de pijlers worden daar nu de laatste dingen voor voorbereid. Voor de harde werkers is er ook wat te eten: uit een patatkraam.

[23:34] De livestream moest weer even ververst worden. Inmiddels zijn de werkzaamheden weer in beeld. Nog even en dan begint het plaatsen van de nieuwe brug. 

[22:56] Het vervangen van de Weesperbrug kost in totaal een kleine 20 miljoen euro. Een groot deel van deze kosten zit 'm in de operatie van dit weekend. Door de brug binnen een paar uur te vervangen door een kant-en klaar nieuw exemplaar, blijft de overlast voor onder meer het (scheepvaart)verkeer zo beperkt mogelijk. 

[22:35] Op dit moment maakt de scheepvaart gebruik van het kanaal. De laatste boot wordt rond 23.30 uur verwacht. Rond middernacht wordt begonnen met het plaatsen van de nieuwe brug. 

[22:08] Langs de kant is het nu flink wat rustiger. Omdat er nu even niet zoveel te zien is, gaan mensen thuis wat eten en warm worden. Sommigen geven aan de rest van de operatie thuis verder te volgen. Anderen komen straks weer terug om te kijken. 

[21:49] Fase 1 zit er op, de oude brug is weg. De komende twee uur wordt het kanaal opengesteld voor de scheepvaart. Om 00.00 uur gaat fase 2 van start: het plaatsen van de nieuwe Weesperbrug. Ook In de tussentijd blijven wij u met nieuwtjes en foto's op de hoogte houden van de operatie. De livestream blijft ook gewoon open voor fase 2. 

[21:43] De livestream moest er net even uit. Om weer beeld te krijgen moet u even op verversen drukken.

[21:34] Vooral de oudere mensen langs de kant reageren ontroerd op de aftocht van de oude brug. Ontzag is er bij iedereen voor de perfect lopende operatie.

[21:22] Op het moment dat de oude brug en de nieuwe brug elkaar kruisten, toeterden de sleepboten. Ook werd geapplaudisseerd door de werklui en het publiek. 

[21:17] De oude brug vaart weg naar Nigtevecht. Daar wordt 'ie in stukken gezaagd. 

[21:14] 

[21:02] De brug zwenkt aan de Weesper kant weg. 

[20:51] Het wegdraaien van de brug is begonnen. 

[20:49] Tussen 22.00 en 0.00 uur is het Amsterdam-Rijnkanaal open voor de scheepvaart. De oude brug moet dan weg zijn. Het plaatsen van de nieuwe brug gaat rond middernacht van start. 

[20:29] De oude brug is los en is in beweging gekomen. 

[20:27] Zo'n enorm gevaarte als de Weesperbrug in beweging krijgen, is nog niet zo eenvoudig. 
  

[20:22] De livestream van de vervanging van de Weesperbrug trekt op YouTube kijkers vanuit de hele wereld. De stream is internationaal gezien zelfs één van de best bekeken streams van dit moment. Ook Weespernieuws.nl (met daarop dit liveblog) trekt bezoekers uit het hele land. 

[20:08] Rijkswaterstaat verwacht dat de oude brug rond 20.30 uur van zijn plaats af is. 

[19:51] De nieuwe brug komt 25 centimeter hoger te liggen dan de oude brug. Dat maakt een groot verschil voor de scheepvaart. Die kan uiteindelijk met een extra vierde laag containers over het Amsterdam-Rijnkanaal varen.      

[19:30] De nieuwe brug is aangekomen bij de oude brug.

[19:25] Deze weblog ververst in principe automatisch, maar het kan geen kwaad om af en toe zelf even op verversen te drukken. 

[19:20] De operatie loopt conform planning, zo meldt Rijkswaterstaat. Over een klein half uur moet de nieuwe brug hier zijn en gaat de oude brug van zijn plek. Vervolgens worden de werkzaamheden dan een paar uur stil gelegd. 

[19:12] De oude brug is een meter omhoog gebracht. Als de pontons met de rode staanders in de goede positie liggen, laat men de oude brug hierop zakken. De oude brug kan dan worden weggedraaid.    

[19:10] De nieuwe brug is onderweg naar Weesp. Mensen lopen mee langs het kanaal. De nieuwe brug komt over een half uur aan. 

 

[19:02] De oude brug wordt aan beide zijden los gebrand.

[18:47] De nieuwe brug komt eraan. De brug ligt nu nog in Nigtevecht, maar is in beweging gezet. 

[18:45] 


[18:37] Een kleine duizend kijkers volgt het vervangen van de Weesperbrug via dit liveblog en de livestream.

[18:33] De nieuwe brug ligt voorlopig nog te wachten in Nigtevecht. 

[18:31] De brug wordt nu gevijzeld. Het kraken is hoorbaar. 

[18:24] De oude brug is in 1937 geplaatst. Het is de oudste van alle acht stalen boogbruggen over het Amsterdam-Rijnknaal die Rijkswaterstaat gaat vervangen/vernieuwen.  

[18:10] Het vervangen van de Weesperbrug is een gigantische operatie. Om de oude brug van zijn plaats te krijgen, is zwaar geschut nodig. [18:02] Op de Kanaaldijk staan zo'n 300 belangstellenden te kijken naar de werkzaamheden. RWS heeft ter hoogte van het golfcentrum een tribune staan voor publiek. 

[17:58] Er wordt met man en macht gewerkt. De oude brug wordt ontkoppeld en omhoog gebracht.


[17:50] Het ponton wordt onder de brug gevaren. Het verwijderen van de oude brug gaat nu echt beginnen. Het vaarverkeer ligt de komende uren stil. 


[17:41] De livestream moest er net even uit. Om weer beeld te krijgen moet u even op verversen drukken.

[17:29] De Weesperbrug is tien centimeter omhoog gebracht.Zo kunnen de pontons eronder varen.

[17:21] Op de Kanaaldijk staat een tribune voor toeschouwers. Het publiek stroomt al toe.

[17:09] Het wegvaren van de oude brug wordt met ongeveer een half uur vervroegd (naar 17.30 uur). Nog drie schepen mogen passeren, daarna gaat het beginnen.

[17:07] Zware kraanwagens komen op de Kanaaldijk. Ze zijn nodig bij het wegvaren van de oude brug.

[17:00] Omgevingsmanager Jorn Verwoerd van Rijkswaterstaat legde gisteren op Radio Weesp uit wat er precies gaat gebeuren. Hier dat fragment.
Beluister hier het fragment

[16:40] De Weesperbrug werd afgelopen nacht al afgesloten voor het verkeer. Zo'n 100 mensen zijn vandaag al de hele dag in touw om de vervanging van de Weesperbrug in goede banen te leiden. Het wegvaren van de oude brug staat gepland rond 18.00 uur.

[15:06] Livestream Weesperbrug gestart. De werkzaamheden worden met een camera in beeld gebracht.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant