Joyce Sylvester.
Joyce Sylvester. Foto: PR

Joyce Sylvester beoogd dijkgraaf Waterschap Amstel, Gooi en Vecht

Algemeen

REGIO  Het Algemeen bestuur van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht heeft zojuist besloten om Joyce Sylvester - voormalig waarnemend burgemeester van Naarden - voor te dragen als nieuwe dijkgraaf.

Zij is daarmee de beoogde opvolger van Gerhard van den Top die eerder dit jaar werd benoemd tot burgemeester van Hilversum. De nieuwe dijkgraaf wordt door de Kroon benoemd voor een periode van zes jaar.

De dijkgraaf geeft als voorzitter van het waterschap leiding aan de vergaderingen van het Algemeen bestuur en het Dagelijks bestuur en is daarmee het boegbeeld van het waterschap, zoals de burgemeester het gezicht is van een gemeente. Het gebied van het waterschap heeft 1,3 miljoen inwoners. De dijkgraaf is lid van het Dagelijks bestuur, maar is geen lid van het Algemeen bestuur en heeft hierdoor ook geen stemrecht. Momenteel wordt de functie van dijkgraaf tijdelijk waargenomen door Albertine van Vliet-Kuiper, die eerder ook waarnemend burgemeester in Bussum was.

Ervaren bestuurder

Joyce Sylvester (1965) werd geboren in Amsterdam en is woonachtig in Huizen. Zij studeerde communicatiewetenschappen en politicologie. In 2000 behaalde Sylvester een doctoraat Staats- en Bestuursrecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Sylvester is een ervaren bestuurder. Namens de Partij van de Arbeid (PvdA) was zij lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal van 2003 tot 2015, van 2008 tot 2015 was zij ook waarnemend burgemeester van de gemeenten Anna Paulowna en van 2016 tot 2022 was Sylvester werkzaam als substituut ombudsman bij de Nationale Ombudsman. De Nationale Ombudsman is de tweedelijns klachtenbehandelaar van de provincies, de waterschappen en het overgrote deel van de Nederlandse gemeenten, waaronder ook de gemeenten in Caribisch Nederland.

Natuurlijk gezag 

De vertrouwenscommissie ziet in Sylvester een voorzitter met natuurlijk gezag en de kwaliteit om te verbinden. Wim Zwanenburg, lid van het Algemeen bestuur en voorzitter van de vertrouwenscommissie: “Wij hebben hooggestemde verwachtingen dat Joyce Sylvester als boegbeeld van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht betekenisvol, inspirerend inhoud kan geven aan het ambt van dijkgraaf, in een uitdagende tijd waarin het waterschap steeds meer rekening moet houden met een veranderend klimaat, de waterveiligheid moet borgen en dat hogere eisen gesteld moeten worden aan de waterkwaliteit van onze oppervlaktewateren.”

Sylvester noemt de functie van dijkgraaf een prachtige en uitdagende stap: “Zo’n overstroming als in Limburg laat zien hoe relevant het waterschap is. We moeten de waterstand regelen en er voor zorgen dat de dijken ons beschermen. Vandaag de dag dienen we ons ook te wapenen tegen de gevolgen van de klimaatverandering; het stijgen van de zeespiegel, de verdroging, zware regenval. Vanwege deze opgaven is het van belang om onze inwoners meer te betrekken bij het waterschap. Graag zet ik daar als dijkgraaf mijn schouders onder.”

Procedure

Het Algemeen bestuur verstuurt de aanbeveling aan de Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland. Zij sturen deze, samen met hun beschouwingen, aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat. Vervolgens wordt Sylvester door de minister voorgedragen voor benoeming tot dijkgraaf bij koninklijk besluit. Ervan uitgaande dat de voordracht wordt overgenomen, gaat Sylvester in oktober van dit jaar aan de slag als dijkgraaf.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant