Langs de A1 vormt zich het werkvlak voor de nieuwe snelweg. Foto: Rijkswaterstaat
Langs de A1 vormt zich het werkvlak voor de nieuwe snelweg. Foto: Rijkswaterstaat

9 miljoen kuub zand voor nieuwe A1

Algemeen

WEESP - In de Bloemendalerpolder wordt 9 miljoen m3 zand opgespoten voor de aanleg van de nieuwe A1. Het zand komt rechtstreeks uit het IJmeer.

Het zand wordt weggezogen door zandschepen. Voor de kust van Muiden varen ze af en aan naar het begin van de pijpleiding die bij de NUON-centrale ligt. Daar wordt het zand de bovenste van de twee leidingen ingespoten. Samen met water komt het in de polder uit. Via de onderste leiding wordt het water weer weggezogen.

Het opgespoten zand vormt het fundament voor de twaalf banen brede snelweg die daar straks komt te liggen. 4,5 miljoen m3 zand wordt via de leiding de polder ingespoten. De andere 4,5 miljoen m3 wordt per vrachtwagen naar de bouwplaats gebracht. Het opspuiten van het zand gaat ongeveer een jaar duren. Dan is het 'werkvlak' gereed, zoals dat in vakjargon wordt genoemd.

Daarna moet het zand jaren inklinken. Pas als de grond goed is gezakt, kunnen de voorbereidingen voor het aanleggen van de snelweg beginnen. De nieuwe snelweg A1 bij Muiden moet in 2020 in gebruik worden genomen.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant