Afbeelding

Nog veel onduidelijk rond man die brand stichtte

Algemeen

WEESP - Keert de man, die begin op 19 juni brand stichtte in zijn eigen woning aan de Jan Tooropstraat, ooit nog terug in zijn woning? "Daar kan ik op dit moment geen ja of nee op antwoorden", zegt burgemeester Bas Jan van Bochove.

Wel zei Van Bochove op Radio Weesp dat de woningcorporatie bekijkt of het huurcontract ontbonden kan worden. "Of dat kan, hangt van zijn situatie af." De brandstichting in de portiekwoning leidde tot het uit voorzorg ontruimen van 18 woningen in de directe omgeving. Een arrestatieteam rekende de man uiteindelijk in. Sindsdien zit de man vast. Hij handelde vanuit een verwarde toestand en kreeg hij volgens de politie direct psychische hulp.

Ernstig
Niettemin is brandstichting in een portiekflat een ernstig vergrijp waar door justitie zwaar aan wordt getild. "Hij heeft omwonenden in gevaar gebracht, daar staat een behoorlijke straf op", legt de burgemeester uit. Daags na het incident sprak hij met omwonenden. Volgens Van Bochove was dat een waardige bijeenkomst waar behalve de bezorgdheid over de eventuele terugkeer, ook bezorgdheid om de man zelf aan de orde kwam.

Een incident zoals dit komt de laatste tijd vaker voor in het land. Volgens Van Bochove heeft dat meerdere oorzaken: toenemend misbruik van alcohol en drugs, maar ook bezuinigingen in de zorg. "Het beleid is om deze mensen, als ze vanuit de GGZ terugkomen, weer in de samenleving te huisvesten. Ik hecht eraan te zeggen dat dat in heel veel gevallen ook gewoon goed gaat. Als deze mensen op tijd hun medicijnen innemen, dan kunnen ze in onze samenleving gewoon functioneren."

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant