Amsterdam is jarig.
Amsterdam is jarig. Foto: Pexels

Amsterdam viert feest

Buurt & wijk

REGIO/AMSTERDAM - Vandaag bestaat Amsterdam 748 jaar en dat viert de stad met leuke activiteiten. Je kunt er onder meer een taartje eten, het Tolprivilege bekijken, kennis opdoen over Amsterdam in de middeleeuwen of de finale van de Grote Amsterdam Quiz kijken.

Tolprivilege

Op 27 oktober 1275 kreeg de stad het beroemde Tolprivilege van de Hollandse graaf Floris V. Het is het oudste bewaard gebleven document waarin Amsterdam wordt genoemd. Daaarmee begon de geschreven geschiedenis van de stad. Van 27 tot en met 29 oktober kun je het Tolprivilege bekijken in de Schatkamer in het Stadsarchief. 

Taart

Taart eten kun je in de ‘I amsterdam Store’ en ook in de IJhal (IJzijde) van Amsterdam Centraal worden tussen 10.00 en 12.00 uur taartjes uitgedeeld aan voorbijgangers.

Middeleeuwen

Zondag 29 oktober krijg je tijdens de publieksdag Middeleeuws Amsterdam van het Stadsarchief inzicht in deze tijd. Ter ere van de verjaardag van Amsterdam vertellen wetenschappers over de middeleeuwse stad en de gasthuizen. Er is ook een familieprogramma met workshops die je het vroegste Amsterdam zelf laten beleven.

Grote Amsterdam Quiz

Op 27 oktober is de finale van De Grote Amsterdam Quiz in H’ART Museum. Zo’n 60 teams die eerder een voorronde hebben gewonnen in de stad gaan de strijd met elkaar aan. Je kunt de finale vanaf 19.30 uur live volgen op AT5 en zelf meespelen vanaf de bank. Er zijn mooie prijzen te winnen. Kijk voor meer informatie op amsterdam750.nl/quiz.

Hier vind je meer initiatieven om de verjaardag van Amsterdam te vieren.

Amsterdam 750 jaar

Op 27 oktober 2025 bestaat Amsterdam 750 jaar. Vanaf 27 oktober 2024 viert de stad dit een jaar lang met onder meer kleinschalige buurtinitiatieven (ook in Weesp en Driemond), muziek, theater, kunst en cultuur, sport en onderwijs. Kijk voor een overzicht op amsterdam750.nl.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant