Afbeelding
Foto: Eric Willemsen

Weespers vragen aandacht voor fietsverlichting: 'Zet je licht aan!'

Buurt / wijk

WEESP - Als je goed hebt opgelet, heb je ze vast al opgemerkt: de op straat gekrijte teksten met 'Zet je licht aan!' als oproepje om verlicht te fietsen. Het gaat om een actie van de ANWB die door een aantal Weespers is omarmd. 

De teksten moeten fietsers een extra geheugensteuntje geven om hun fietsverlichting aan te doen als ze de straat op gaan. Iets wat eigenlijk vanzelfsprekend hoort te zijn, maar lang niet iedereen doet. "Het viel mij al op dat een groot deel van de fietsers bij het station geen licht aan hadden. Op de weg naar huis zag ik ook veel fietsers zonder licht", vertelt Eric Willemsen, een van de krijters. "Een grote misvatting van de fietser, jong en oud, is dat zij goed kunnen zien, maar het gaat er juist ook om gezien te worden. Bewustwording dus, juist zichtbaar zijn voor andere weggebruikers."

Een groep wakker schudden
De teksten op straat worden gemaakt met 'spuitstoepkrijt' en verdwijnen na verloop van tijd dus weer. De hele actie komt van de ANWB. Volgens Marcel Derks, projectleider van de fietsverlichtingsactie, blijkt uit onderzoek dat een derde van de fietsers in ons land wel degelijk werkende fietsverlichting heeft, maar het gewoon niet gebruikt. "We willen deze groep wakker schudden. Als zij de tekst 'Zet je licht aan' op het fietspad zien staan, doen ze wellicht alsnog het licht aan. Zo maken we Nederland veiliger", verwacht Derks.

Willemsen hoopt dat veel fietsers elkaar het juiste voorbeeld geven. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant