Op de gevel van de voormalige brouwerij en limonadefabriek bij de sluis sluimert nog een fraaie oude muurreclame.
Op de gevel van de voormalige brouwerij en limonadefabriek bij de sluis sluimert nog een fraaie oude muurreclame. Foto: André Verheul

Plan: restaureer oude gevelreclame Achterom

Cultureel

WEESP - Wie goed kijkt, ziet op de gevel van het oude industriële pand bij de sluis nog een oude reclametekst op de muur geschilderd. Nee, twee teksten. Of zijn het er nou drie? De Historische Kring Weesp (HKW) zou graag zien dat ze worden gerestaureerd.

We lezen in kapitalen: 'Mouterij De Leeuw' - of wat daar van over is. Daar half doorheen stond in blokletters 'Zuid-Hollandsche Bierbrouwerij' met klein daaronder 'A. Meijer en zn bier en likeuren tel 281'.

De HKW heeft het plan opgevat om de teksten te restaureren. Dat zal de historische uitstraling van de oude binnenstad versterken. Er is contact gelegd met de eigenaar van het pand en met experts op dit gebied. "We hebben het eerst bij een Weesper schilder voorgelegd, maar dit blijkt specialistisch werk te zijn", zegt Cees Pfeiffer van de HKW. Hij vreest dat het een kostbare aangelegenheid wordt en dat het dus wel even duurt voordat er voldoende geld bijeen is - als dat al lukt. "Maar het is de moeite waard. Je ziet overal aandacht voor oude muurreclames. Ze zijn een trend. In Hoorn werd vorige maand een oud reclamebord van Van Houten onthuld."

Mocht het lukken om de Achterom-teksten in oude staat te herstellen, dan is er nog wel een dingetje met dat raam dat er ooit doorheen is gezaagd door iemand zonder historisch besef. Eeuwig zonde. Hoe bijzonder deze commerciële muurschilderingen zijn, blijkt als Pfeiffer maar één ander voorbeeld in Weesp kan opnoemen: Ruitenbeek, naast de Grote Kerk.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant