Afbeelding

Programma 4 en 5 mei: Weesp herdenkt en viert

Cultureel

WEESP - Het is 70 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog ten einde kwam. In een uitgebreid programma herdenkt Weesp op 4 mei de doden die gevallen zijn tijdens en na de Tweede Wereldoorlog en op 5 mei wordt de vrijheid gevierd. De agenda van Stichting Nationale Herdenkingen Weesp:

4 mei:

 • Voorafgaand aan de herdenking is in het restaurant van Oversingel tussen 17.30 en 18.30 uur een diner (à € 8,95).
 • Vanaf 18.30 uur een theatervoorstelling in de binnentuin van Oversingel van De City speelt in het programma 'MoNUment'. Stille tocht en 2 minuten stilte.
 • 20.00 uur
  Om 19.15 uur vertrekt de stille tocht vanaf de synagoge naar de Ossenmarkt, waar om 20.00 uur twee minuten stilte is. Daarna volgt een tocht in stilte naar de Grote Kerk waar een inloop met koffie is.
 • Oratorium
  Vanaf 20.30 uur het oratorium 'Annelies', een oratorium gezongen door het koor Fenix uit Amsterdam, soliste Nikki Treurniet (sopraan), dirigent Benjamin Bakker. Het oratorium 'Annelies' gaat over het leven en het droevige lot van Anne Frank. De muziek en de teksten brengen op indringende wijze iets over van de vreugde en het verdriet, de angst en de hoop die Anne gevoeld moet hebben.
  Sjoerd Huisingh van de organisatie vertelt: "Het oratorium is toegankelijk, groots en meeslepend. Het bevat allerlei muzikale citaten, een koraal dat Anne gekend zal hebben, een Duits kinderliedje, klezmer, een hit van Vera Lynn, orthodoxe klaagzang, fragmenten die aan musicals doen denken en verwijzingen naar de klanken van Amsterdam en dan met name naar de klokken van de Westertoren die Anne zo troostten. Dit oratorium is eerder uitgevoerd in Amsterdam in de Uilenburger sjoel en de Westerkerk. Het is bijzonder dat deze uitvoering nu naar Weesp komt."


Expositie
In de Weesper Synagoge wordt in verband met 70 jaar bevrijding werk getoond van Marc de Klijn, een joodse kunstenaar. Hij schildert over de Holocaust met als titel 'De doden zullen herrijzen'. Indrukwekkende kunst over een verschrikkelijk onderwerp. De expositie is van zaterdag 1 mei (17.00 uur) tot en met dinsdag 5 mei te zien. Entree gratis, open van 12.00-17.00 uur.

5 mei

 • 9.30 uur
  De dag begint met het binnenbrengen van het Vrijheidsvuur. Vanuit Wageningen is gedurende de nacht door lopers van de Trim- en Trainingsgroep Weesp (TTW) het Vrijheidsvuur naar Weesp gebracht! De route waarlangs het vuur binnengebracht wordt, loopt vanaf de hoek provinciale weg/Van Houtenlaan, via de Groeneweg, Breedstraat naar de Nieuwstraat (plein voor de Grote Kerk), waar burgemeester Bas Jan van Bochove het Vrijheidsvuur ontsteekt.
 • 10.00 uur
  Vrijheidsbijeenkomst in de Grote kerk, met medewerking van de Vrouwen van Weesp over de betekenis van vrijheid, 'Zodat we het vieren en koesteren'. Zij maken op 5 mei hun opwachting om samen op verschillende wijzen stil te staan bij wat vrijheid betekent. Of wat we willen dat het zou betekenen, hier en op vele andere plekken in de wereld. Middels muziek, gedichten, verhalen, zang, dans en in vele talen spreken ze over vrijheid, zodat we het vieren en koesteren. Hierna zal burgemeester Bas Jan van Bochove zijn visie geven op vrijheid.
 • 11.00 - 12.00 uur Carillonconcert in het teken van 70 jaar vrijheid.
 • 12.30 - 16.30 uur Historische voetbalwedstrijden tussen Bolsward en Weesp.
 • 20.00 - 22.00 uur Bevrijdingsconcert in de Kom van Weesp.
Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant