De ringslang leeft in de Gooise natuur en aan de randen van de Gooise dorpen.
De ringslang leeft in de Gooise natuur en aan de randen van de Gooise dorpen. Foto: Benno van Triest
Column GNR

Slangen in Gooise natuur

Natuur en Milieu

De ringslang is één van de drie in het wild voorkomende slangen van Nederland. Deze voor velen onbekende slang leeft in de Gooise natuur en aan de randen van de Gooise dorpen. De ringslang is voor de mens ongevaarlijk en is een zogeheten cultuurvolger. 

Dit betekent dat de slang gebruikmaakt van de mogelijkheden die de mens biedt. Ze hebben water nodig waarin ze voedsel kunnen vinden en plekken met voldoende zonlicht en rust. Daarnaast hebben ze plekken nodig waar ze hun eieren kunnen leggen: hopen met broeiende compost en mest.

Ringslangen zijn gespierde slangen die zich relatief snel kunnen verplaatsen op land en in water. Mannetjes worden maximaal 1 meter lang, vrouwtjes 1,5 meter. De slang is overdag actief; ze zijn koudbloedig en daarom is een zonnebad nodig om op te warmen. Ze jagen op kikkers, salamanders en visjes en zijn dus vooral te vinden langs oevers.

In het ‘heidense Europa’ werd de ringslang als een goede huisgod beschouwd (bron: stichting RAVON). Ook het Goois Natuurreservaat ziet de ringslang als een goede huisvriend, die we graag in onze natuurgebieden behouden! 

Dit doen we door het aanleggen van broeihopen waarin de ringslang haar eieren kan leggen. We maken broeihopen met mest, takken en andere natuurlijk materiaal zoals riet, bladeren, humus. Help ons mee! Dat kan met een eenmalige gift op gnr.nl/doemee. Je ziet op die pagina ook waar we broeihopen gaan aanleggen. Bedankt voor je hulp namens mij én de ringslang!

Dirk Mulderij, boswachter


Foto: Bart Siebelink

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant