Afbeelding

Weesp massaal aan de zonnepanelen

Natuur en Milieu

WEESP - De door de gemeente georganiseerde zonnepanelenactie lijkt af te stevenen op een groot succes. Bijna duizend Weesper huishoudens toonden al serieuze interesse in een zonnepaneel, waarvan er op dit moment 455 zich hebben aangemeld. De actie duurt nog tot 23 april.

De opzet is simpel van deze actie: via een collectieve inkoop bij geselecteerde groothandels worden de kosten per zonnepaneel gedrukt.

Vanuit de gemeente is Cindy Kruidenberg nauw betrokken bij deze duurzaamheidsactie: "Dit initinitiatief moet inwoners, verenigingen en bedrijven aanzetten om zelf initiatief te nemen om aan verduurzaming te doen. Als gemeente hebben wij een voorbeeldfunctie en hebben wij onze ambities op het gebied in de eind vorig jaar vastgestelde nota Duurzaam Weesp vastgesteld. De gemeente neemt maatregelen en initiatieven, maar het is ook aan de bewoners en ondernemers zelf om mee te werken aan een duurzaam Weesp. We vinden het daarom ook fantastisch dat deze actie, die door collectieve inkoop de aanschaf van zonnepanelen voor particulieren heel aantrekkelijk maakt, zo aanslaat."

Zonne-energie
Eén van de groothandels waarmee wordt samengewerkt in de zonnepanelenactie is Solarclarity. Het bedrijf dat tevens de gastheer was voor de informatiebijeenkomst over de actie, verhuisde onlangs naar een groot pand aan de Hogeweyselaan. Het pand is op alle fronten duurzaam ingericht.

Irmelin Waalkens van Solarclarity is trots op het resultaat: "Dit pand is een showcase van hoe je bestaande kantoren kunt verduurzamen en een voorbeeld van energiemanagement. Alles wat groen en energiezuinig kan, hebben we gedaan. We zijn al een heel eind op weg. Zo liggen er straks 300 zonnepanelen op het dak - even ter vergelijking: in het oude pand lagen er 40 - waarmee we ons klimaatsysteem voor zowel verwarming als verkoeling aandrijven. Daarbij is het mooi dat we aan onze klanten noviteiten rondom energie kunnen showen. Het is de techniek van de toekomst.Toen Solarclarity zeven jaar geleden begon waren onze klanten vooral de trendsetters, mensen die een bewuste groene keuze maakten. Nu is het kiezen voor zonnepanelen ook een financiële keuze. Het is aantoonbaar goedkoper."


Peter DeSmet en Irmelin Waalkens van SolarClarity

Duurzaam Bouw Loket
Met de nota Duurzaam Weesp wil de gemeente een belangrijke aanzet geven als het gaat om op een duurzame manier energie op te wekken en het verduurzamen van gebouwen. Nieuw te bouwen woningen zullen aantoonbaar duurzaam moeten zijn in deze visie en bestaande woningen worden gefaciliteerd als het gaat om isolatie en duurzame energie. De ondertekening van het convenant met het Duurzaam Bouwen Loket is een belangrijke stap om dit te realiseren. Wethouder Herman Tuning is de motor achter de duurzaamheidsnota. Zo staat er in de nota te lezen: "We moeten met z'n allen een duurzaamheidsbril gaan opzetten. Dus ook de gemeente zelf moet het goede voorbeeld geven en zijn ook wij gestart met zonne-energie op gemeentelijke gebouwen. Wij zien de rol van de gemeente vooral faciliterend en verbindend. Door samen te werken met het Duurzaam Bouw Loket hopen we de mogelijkheden voor particulieren en ondernemers inzichtelijk te maken en te ondersteunen"


Wethouder Herman Tuning van de gemeente Weesp

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant