Afbeelding

Alles wat je moet weten over een overlijdensrisicoverzekering!

Advertorial

Het afsluiten van een verzekering brengt kosten met zich mee. Je betaalt er namelijk iedere maand premie voor. Om jouw vaste lasten te drukken wil je mogelijk alleen verzekeringen afsluiten waar je echt iets aan hebt. Veel mensen weten alleen niet welke verzekeringen zij wel en niet af moeten sluiten. Een overlijdensrisicoverzekering (ORV) is hier een goed voorbeeld van. Twijfel je of je deze verzekering af moet sluiten? Lees dan vooral verder. In deze tekst vertellen wij je namelijk alles wat je moet weten over een overlijdensrisicoverzekering.

Wel of niet verplicht?

In Nederland zijn sommige verzekeringen verplicht, maar voor de meeste verzekeringen geldt dat je zelf bepaalt of je ze wel of niet afsluit. Maar is een overlijdensrisicoverzekering verplicht of niet? Hier bestaat nogal wat onduidelijkheid over. Dit komt vooral doordat hier nog niet al te lang geleden iets in veranderd is. Tot 1 januari 2018 was iedereen namelijk verplicht om een ORV af te sluiten bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Tegenwoordig is dit niet meer het geval. Toch vraagt een hypotheekverstrekker je vaak wel of je een overlijdensrisicoverzekering af wilt sluiten bij de lening. Omdat dit niet meer verplicht is, bepaal je uiteindelijk alsnog zelf of je dit wel of niet doet. 

Redenen om en overlijdensrisicoverzekering af te sluiten

Alhoewel je niet verplicht bent een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, zijn er genoeg redenen aan te dragen om dit wel te doen. De voornaamste reden is wat ons betreft dat je met deze verzekering voor financiële zekerheid zorgt bij jouw nabestaanden. Zij krijgen namelijk een eenmalig bedrag uitgekeerd als je binnen de looptijd van de verzekering overlijdt. Dit geld kunnen ze onder meer gebruiken voor het aflossen van de hypotheek of het betalen van de huur. Daarnaast zien we vaak dat een deel van het geld gebruikt wordt voor kinderopvang of het betalen van de studie van één van de kinderen. Kortom: reden genoeg om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.

Stel jouw eigen ORV samen

Wie denkt dat iedere overlijdensrisicoverzekering er hetzelfde uitziet, heeft het mis. Je bepaalt namelijk grotendeels zelf hoe jouw ORV eruit komt te zien. Bij het afsluiten van de verzekering kom je namelijk voor de nodige keuzes te staan. Zo bepaal je zelf bijvoorbeeld wie je verzekert. Vereiste hierbij is dat de verzekerde persoon tussen de 15 en 67 jaar oud is. Bovendien kies je zelf het verzekerde bedrag. Daarnaast heb je invloed op de looptijd van een overlijdensrisicoverzekering. Hierbij moet je rekening houden met het feit dat de verzekerde persoon op de einddatum niet ouder dan 75 jaar mag zijn. 

Hoe sluit je een overlijdensrisicoverzekering af?

Vroeger moest je nog bij een verzekeraar langsgaan om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, maar tegenwoordig is dit niet meer het geval. Bij de meeste verzekeraars kun je vandaag de dag namelijk online een aanvraag indienen. Voordat je een aanvraag in kunt dienen moet je overigens nog wel een gezondheidsverklaring invullen. Meestal hoef je enkel een paar vragen te beantwoorden. Wil je een groot bedrag verzekeren? Dan kan het zijn dat een verzekeraar van je verlangt dat je een fysieke keuring ondergaat.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je lidmaatschap.

Uit de krant

Voorproefje WeesperNieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief